Külföldi napszámosnak áll a munkanélküli magyar

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt a nyugat-dunántúli térségben azok száma, akik jellemzően napszámos munkát vállalnak Ausztriában és Szlovéniában - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint pontos statisztikai adat ugyan nincs, de a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégekl közül van olyan, amely arról számolt be, hogy irodáiban április eleje óta megnégyszereződött a forgalom.

A jó idő beköszöntével elsősorban különböző mezőgazdasági munkákat tudnak kínálni Burgenlandban, illetve Szlovéniában. Döntően szakképzetlen, naponta ingázó munkásokat keresnek, de arra is van példa, hogy felső-, illetve középfokú végzettségű agrár szakembereknek kínálnak állást. A kereskedelem és vendéglátás területén nem rózsás a helyzet, az ipari, de különösen az építőipari álláskínálat pedig lényegében elenyésző.

Nemcsak a kínálat, a kereslet is megnőtt: az elmúlt egy-másfél hónapban megtöbbszöröződött azoknak a száma, akik az említett két országban mezőgazdasági munkát szeretnének vállalni. A Kisalföld információi szerint a burgenlandi földeken immár több a magyar, mint az osztrák mezőgazdasági munkavállaló - írja a lap.