A kisebb Microsoft-profitnak is örültek New Yorkban

Vágólapra másolva!
Erősödtek a vezető New York-i tőzsdemutatók a pénteki kereskedésben. Több vállalat negyedéves eredménye bizakodással töltötte el a befektetőket, és az izmosodó olajár is sokat nyomott a latban.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,6 százalék (42,08 pont) emelkedéssel 1694,29 ponton fejezte be a napot a Wall Streeten. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8076,29 ponton zárt 1,5 százalék (119,23 pont) növekedéssel.

Az erősödést az okozta, hogy több cég - köztük a Ford és az American Express - a vártnál jobb negyedéves eredményeket közölt. A Ford az elemzők által vártnál kisebb veszteséget jelentett, számításai szerint 2011-re akár nullszaldós is lehet, és nem vár amerikai kormánysegélyt - mindez 11 százalékos nyereséget eredményezett a parketten. Az American Express egyenesen 21 százalékkal drágult.

A tőzsdemutatók szárnyalásához az olajipari részvények is hozzájárultak, annak a hatására, hogy a kőolaj ára több mint 1,5 dollárral nőtt. (Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 1,56 dollár emelkedéssel 51,67 dolláron fejezte be a napot, míg a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta 1,93 dollárral 51,55 dollárra drágult.)

Eközben a pénteken nyilvánosságra hozott, tartós fogyasztási cikkek rendelésállományáról és az új lakóingatlan-eladásokról szóló adatok is jobbak lettek a becsültnél.

A Microsoft-papír árfolyama annak ellenére emelkedett, hogy - fennállása során először - csaknem harmadával esett vissza a cég negyedéves profitja. A befektetők szemlátomást értékelték a folyamatos költségcsökkentési erőfeszítéseket, valamint azt a bejelentést, hogy jól halad a Windows 7 bevezetésének folyamata.

A Bloomberg hírügynökség szerint a kereskedés hangulatát alig befolyásolta az amerikai központi bank bejelentése a nagy kereskedelmi bankok körében végzett "stressztesztről", mivel a Fed szinte semmiféle olyan részletet nem közölt, amiből messzemenő következtetést lehetne levonni.