Egy százalékos visszaesést jósol a szlovák kormány

2009.04.27. 18:59

Idén egy százalékkal is visszaeshet a gazdaság a szlovák kormány borúlátó forgatókönyve szerint. Az IMF adatai azonban még nagyobb visszaesésről szólnak.

A válság híreit itt olvashatja!

Ezt tartalmazza a szlovák kormány 2008-12-es, most felülvizsgált stabilitási programja, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra. A programot, további megvitatás után, az Európai Bizottságnak kell beadni, ez minden euróövöezeti tagország számára kötelező. A jövő évre már épen egy százalékos növekedéssel számol a szlovák kormány, a pesszimista forgatókönyv szerint.

A dokumentum szerint, ha idén egy százalékkal csökken a GDP, az államháztartási deficit a hazai össztermék 4,4 százalékára nő. A jelenleg még érvényes célszámok szerint a GDP-arányos államháztartási hiány legföljebb 3 százalékot ér el, abból kiindulva, hogy a gazdaság 2,4 százalékkal nő.

Ezenközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - a múlt héten kiadott, legújabb Világgazdasági Kilátásokban - biztosra veszi, hogy Szlovákia hazai összterméke (GDP) az idén 2,1 százalékkal csökken, jövőre viszont már 1,9 százalékkal nőhet. Szlovákia gazdasága tavaly 6,4 százalékkal, tavalyelőtt 10,4 százalékos, rekord ütemben bővült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK