Négy ország is túlzott deficit eljárás alatt az EU-ban

Vágólapra másolva!
Túl nagy államháztartási hiánya miatt eljárást indított az Európai Unió hétfőn Spanyolország, Franciaország, Görögország és Írország ellen.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A hiány ezekben a tagállamokban meghaladja az uniós szerződésekben előírt 3 százalékot a hazai össztermékhez (GDP) képest: tavaly rendre 3,8 százalékos, 3,4 százalékos, 5 százalékos, illetve 7,1 százalékos volt.

Jóllehet a gazdasági és pénzügyi válság miatt az unió kissé rugalmasabban kezeli a pénzügyi stabilitási kritériumokat, ám ügyelni kíván arra is, hogy az euróövezet stabilitása a legkisebb kockázatnak se legyen kitéve.

Az Európai Bizottság már év elején jelezte, hogy a magas hiány miatt az említett országok ellen eljárást tervez indítani. A hivatalos döntést a tagországok kormányait képviselő tanács most hozta meg, amely ezúttal a külügyminiszterek alkotta formációban ülésezett Luxembourgban.

Franciaországnak és Spanyolországnak 2012-re kell deficitjét a 3 százalékos határ alá szorítania, Írországnak egy évvel később, Görögországnak viszont már jövőre. Valamennyiüknek már az idén programot kell készíteniük arra, hogyan kívánják csökkenteni a hiányt.