Válsághíradó: csődrekord, gyengülő OTP, erősödő BUX, veszteséges BMW

Vágólapra másolva!
Szerdán a BUX 0,5 százalékkal erősödött, és az amerikai piacon is a vevők voltak többségben. Számos külföldi cég tette közzé legfrissebb jelentését, köztük az BMW, amely gyenge teljesítményről számolt be Emellett egy kutatásból  kiderült, hogy soha ennyi magyar cég nem ment csődbe egy hónap alatt, mint idén áprilisban. Csütörtökön egyebek között a magyar ipar helyzetéről szóló statisztika jelenik meg, a Magyar Telekom publikálja első negyedéves gyorsjelentését, a tengerentúlon pedig a bankok helyzetéről szóló elemzés lát napvilágot.  
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az Központi Statisztikai Hivatal (KSH) két adatsorral is jelentkezik.

A külföldi események közül az Egyesült Államokban, magyar idő szerint késő várhatóan késő este megjelenő - a bankok helyzetéről szóló - jelentésre figyelnek majd a befektetők. A stressztesztként emlegetett elemzés, várhatóan a magyar piaci hangulatra csak pénteken lesz hatással.

Ez lesz csütörtökön

A Budapesti Értéktőzsde egyik vezető részvényét adó Magyar Telekom Nyrt. csütörtökön hozza nyilvánosságra az első negyedéves teljesítményről szóló jelentését.

A KSH csütörtökön publikálja az ipar márciusi teljesítményéről szóló előzetes számokat tartalmazó jelentést. A januárban és februárban feljegyzett adatok alapján sok jóra nem lehet számítani, a válság miatt ugyanis az év első két hónapjában 26,1 százalékkal esett vissza az ágazat termelése. Februárban egyébként januárhoz képest 4,1 százalékos volt a hanyatlás.

Szintén csütörtökön lát napvilágot a KSH márciusi külkereskedelmi termékforgalomról szóló előzetes statisztikája. Az év első két hónapjában egyébként a kivitel volumene 27, a behozatalé 28 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Bár a jelentős visszaesés megléehetősen rossz hír, ugyanakkkor a külkereskedelmi mérleg kedvezően alakul, a szaldó az első két hónapban 46 milliárd forint (117 millió euró) aktívumot mutatott, ami 24 milliárd forintos javulás jelent a bázisidőszakhoz képest.

Az európai események közül az angol jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése emelhető ki. A szigetországi jegybankárok várhatóan nem módosítják a 0,5 százalékos kamatszintet, ezzel szemben az EKB döntéshozó testülete várhatóan 25 bázisponttal 1 százalékra fogja lefaragni az irányadó kamatszintet.

Emellett Svájcban megjelenik az áprilisi inflációs adat, Németországban pedig az ipari megrendelések alakulásáról szóló statisztikát publikálja az illetékes hivatal. Utóbbi adatsor magyar szempontból is érdekes, mivel a magyar ipar legnagyobb külföldi megrendelője a német piac, így a számokból a magyar kilátásokra is következtetni lehet.

Az Egyesült Államokban a rendszerint csütörtökön megjelenő munkaerő-piaci jelentést publikálják, amelyből kiderül, hogy a múlt héten hányan jelentkeztek munkanélküli segélyért az országban. A nemzetközi piacok hangulatára befolyással lehet továbbá a bankok helyzetéről szóló - stressztesztként is emlegetett - jelentés mellett Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének bankok felügyeletéről szóló beszéde.

Ez volt szerdán

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 69,96 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel, 13 809,31 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 25,9 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek a keddi záráshoz képest.

A New York-i tőzsde egyik vezető indexe, a Dow Jones Industrial Average szerdán 8512,28 ponton végzett, azaz 1,21 százalékkal emelkedett. A technológiai papírok teljesítményét jelző mutató, a Nasdaq ezzel párhuzamosan 0,3 százalékkal 1759 pontra erősödött.

Az utóbbi két hónapban látványosan erősödött a forint, március óta 12 százalékkal ment le az euró árfolyama. A folyamatban szerepet játszott a jegybank közleménye és a Bajnai-kormány színre lépése is, de ezeknél is fontosabb volt a nemzetközi befektetői hangulat javulása. Szakértők szerint korai lenne még hátradőlni, elképzelhető ugyanis, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalható optimizmus eltűnik, és akkor ismét a 300 forintos szint felé haladhat az euró jegyzése.

Keveset jár étterembe a magyar, a válság ráadásul visszavette a fogyasztók kedvét ettől a fényűzéstől is. A vendéglátóipar már eddig is nehéz helyzetben volt, pedig a gazdaság egyik húzóágazata. Éttermek százai húzzák le a rolót világszerte, miközben akad több olyan hazai vendéglő is, ahol változatlanul jól megy az üzlet. Válságkörkép az éttermekről.

A gazdasági válságnak is van kedvező vetülete: idén a külföldiek nyereség-hazautalása minden bizonnyal csökkenni fog az utóbbi években megszokotthoz képest, ami a külső egyensúlynak és a forintnak is jó hír.

Megkezdődött a kétszázas érme tömeges gyártása. A kétféle fémből álló érméből év végéig 71 millió készül, ebből 15,5 millió darabot már le is gyártott a Magyar Pénzverő Zrt. Az érmét először június közepén lehet majd kézbe venni - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Soha ennyi magyar cég nem ment csődbe egy hónap alatt, mint idén áprilisban - derül ki az Opten céginformációval foglalkozó cég kutatásából. Idén a felszámolások már szeptemberre elérhetik a tavalyi egész éves szintet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg kielégítőnek tartja majd a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő csomagját az IMF és az Európai Unió küldöttségének soron következő budapesti tárgyalásán, amelyen megvitathatják a korábbi megállapodásban szereplőnél valamivel nagyobb költségvetési hiány engedélyezését - nyilatkozták szakértők a Reuters hírügynökségnek.

Kiábrándítóra sikeredett a Sotheby's New York-i aukciója, a vevők összesen 61,3 millió dollárt fizettek, miközben a prognózisok ennél legalább 20 millió dollárral többre számítottak. A visszaesést jól mutatja, hogy talonban maradt egy Picasso-kép is.

Az év első negyedéről masszív veszteséget jelentett a BMW. A bajor gyártó eladott autóinak száma ötödével esett.

A tavalyinál majdnem 40 százalékkal kevesebb embernek tudott munkát szerezni az iparban az idei első negyedévben a svájci Adecco, a világ vezető munkaerő-kölcsönző vállalata.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.