Vágólapra másolva!
A legrosszabbon túljutottunk, vége a gazdaság szabadesésének és növekedés várható, ahogy újjáéled a globális kereslet. Így jellemezte Takao Komine egyetemi kutató és kormányzati alkalmazott Japán gazdaságát.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A befektetők és elemzők egyre bizakodóbbá vállnak, ahogy Japán megkezdte a kilábalást a második világháború utáni legnagyobb válságából. Hat hónap után először növekedett a gazdasági termelés volumene, márciusban pedig lelassult az exportnak a visszaesése. Ebben a negyedévben már a gazdaság 1,2 százalékos növekedését várják. A tokiói Nikkei szintén féléves csúcs fele tart.

Komine egyike annak a 11 közgazdásznak, akik kidolgozták a válság ellenes lépéseket. Az utolsó negyedévben még 16,2 százalékot csökkenhetett a gazdaság, így most már növekedésről beszélni (még ha csak egy negyedévre szól is) nagy eredmény. Ennek ellenére Komine hangsúlyozta, hogy addig nem kerülhet sor igazi újjáéledésre míg a külföldi piacok nem állnak talpra.

"Mivel a gazdaság eddig példátlan mértékben zsugorodott, a kormány, a vállalatok és legfőképpen a háztartások nem fogják megérezni a javulást még egy jó ideig" - mondta Komine a Bloombergnek. Ő személy szerint még 5,5 százalékos munkanélküliséget is elképzelhetőnek tart és ebben az évben még biztosan csökkeni fog a GDP.