Véget ért a sajtháború

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem vet ki 300 százalékos vámot a Roquefort sajtokra, és még a hormonkezelt amerikai marhahúst sem kell befogadnia az EU-nak - írja a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A sajtháború azért tört ki, mert az előző amerikai adminisztráció egy nappal George W. Bush hivatalból való távozása előtt 300 százalékos vámot vetett a kéksajtok fejedelmére.

Az indoklás szerint Washington azért vetett ki ekkora vámot a francia sajtokra, hogy így kényszerítse az Európai Uniót (EU) a hormonkezelt marhahús behozatali tilalmának feloldására.

Az ügynek különös pikantériát kölcsönzött, hogy Franciaországban sokan sértésnek vették a Roquefort-adót, 2003-ban ugyanis az amerikaiak iraki invázióját ellenző franciák gyakran megkapták a "sajtzabáló" jelzőt amerikai kritikusaiktól.

Az Obama-adminisztráció nem követte elődje politikáját, és nem hagyta az elvileg a héten hatályba lépő rendelkezés törvényerőre emelkedését. Az átmeneti megállapodás értelmében az EU nem oldja fel a marhaimportot érintő tiltásait, de a nem hormonkezelt marhák behozatalát a négyszeresére emeli négy év alatt.

José Bové, az egyik legismeretebb francia gazdálkodó, aki amúgy Roqueforttal is foglalkozik, elmondta: a döntés azt jelenti, az Egyesült Államok elismerte, hogy az egészség fontosabb a kereskedelemnél. Az amerikai piac különben fontos a francia agráriumnak, a Roquefort esetében ez a harmadik legnagyobb piacot jelentő ország.