Vágólapra másolva!
Amerikai egyre kevesebb nyersolajat fogyaszt: a kormány energiaügyi tájékoztató szolgálata (EIA) szerint a mostani negyedévben a felhasználás 18,64 millió hordó napi átlagban, ez több mint egy millió hordónyival kevesebb, mint tavaly ugyanebben a negyedévben. A szolgálat azt is közölte, hogy az átlagos nyersolaj-felhasználásra vonatkozó április előrejelzését napi 260 ezer hordónyival tovább kurtítja, tekintettel az amerikai gazdaság változatlanul gyenge teljesítményére, azaz felhasználására.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévre sem lát az EIA érdemi változást, bár kicsivel növekvő felhasználást a második negyedévhez képest, de a tavalyi harmadik negyedhez viszonyítva még 0,3 százalékos mérséklődést.

Növekedés 2010-ben lesz, akkor a mostani előrejelzés szerint napi átlagosan 19,1 millió hordónyi, mert elindul a gazdaság fellendülése. A világ egészére a folyó negyedévben 82,68 millió hordós átlagos felhasználást becsül az EIA, a mennyiség a tavalyinál 3,9 százalékkal kisebb. Korábban azt mondta, hogy napi 3 millió hordós globális keresletcsökkenésre számít az időszakban, most kedden viszont már 3,4 millióst jelez.