Másfél éve először javult a hangulat az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az eurózónában ez év második negyedévében javult a gazdasági környezet megítélése, első ízben 2007 ősze óta - derül ki az Ifo gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett felméréséből.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamarával közösen végzett felmérés szerint a gazdasági környezetet, klímát jelző index 55,1 pontra nőtt az első negyedévi 45,8 pontról. Ez az index tavaly tartósan romló tendenciát mutatott. Az indexet két alindex, a jelenlegi helyzet, illetve a hat hónapra előre tekintő várakozások alindexe alkotja.

A jelenlegi helyzetet kedvezőtlenebbnek ítélik meg a válaszolók: az alindex az első negyedévi 41,1 pontról 29,9 pontra esett a második negyedévre, és ez rekord mélypontot jelent. A várakozások alindexe ugyanakkor az első negyedévi 49,6 pontról 76,0 pontra javult az év második negyedévre.

Az eurózóna valamennyi tagországában kedvezőtlen a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése, viszont a jövőhöz valamennyi országban - az egy Görögországtól eltekintve - kedvező várakozásokat fűznek. A belga, a német, az olasz, a luxembourgi szakértők gazdaságuk javulását, az osztrák, a francia és a holland szakértők pedig a gazdaságok stabilizálódását várják a következő hat hónapban.

A 2009-re vonatkozó inflációs várakozások 1,0 százalékkal jóval alatta maradnak az Európai Központi Bank által kitűzött inflációs célnak. A megkérdezett szakértők a következő hat hónapban tovább mérséklődő inflációra számítanak az euróövezetben.