Ukrajna több pénzt kér a nemzetközi szervezetektől

Vágólapra másolva!
Ukrajnának nem elég az a 16,4 milliárd dollár készenléti hitel, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hagyott jóvá tavaly - jelentette ki Londonban az ukrán miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

Hrihorij Nemirja - aki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) ülésén vesz részt, azt mondta, hogy az IMF-hitelnél több pénzre van szüksége Ukrajnának.

Az ukrán illetékes értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy miért van az, hogy a szomszédos Magyarország esetében az IMF mellett az EU is nyújt támogatást, míg ez nem elérhető Ukrajna számára.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtökön utalta át Ukrajnának a 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeret második, 2,8 milliárd dolláros részletét.

Az IMF igazgatótanácsa múlt héten pénteken bólintott rá a részlet folyósítására. A jóváhagyás hosszú hetekig késett, mert nem sikerült a pénzügyi szervezetnek megállapodnia Ukrajnával a feltételekről, melyek a költségvetési politika szigorítását, illetve a bankrendszer megerősítését célozzák.

A folyósítás folytatásért cserében Ukrajna felülvizsgálta tervezett gazdasági és pénzügyi intézkedéseit.

Az IMF november elején hagyta jóvá a 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet két évre a pénzügyi és a gazdasági stabilitás, az ország iránti bizalom helyreállítása végett. A valutaalap akkor úgy értékelte, hogy a fő ukrán exportcikk, az acél világpiaci áresése megviselte a belső problémákkal amúgy is terhelt ukrán gazdaságot.