Szárnyaló Mol, homályos ingatlanadó, ellenálló forint - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A vártnál ugyan jobb, de így is elkeserítő lett a pénteken közzétett magyar GDP-adat, amely szerint 6,4 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság. A forintnak nem ártott a recessziós adat, a Mol pedig csaknem 10 százalékot drágult pénteken zárásra. A pénzügyminiszter szerint egyelőre korai lenne meghatározni az euró bevezetésének céldátumát, a kormányfő szerint pedig nem időszerű az IMF-hitel módosítása, de ez változhat. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipar teljesítményének márciusi alakulásáról tesz közzé jelentést. Az építőipari termelés volumene 2009 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,9 százalékkal csökkent 2008 februárjához és 9,6 százalékkal nőtt a rendkívül alacsony januári eredményhez képest.

Japánban a fogyasztói bizalom alakulásáról tesznek közzé jelentést, majd pedig az eurózóna külkereskedelmi egyenlegét publikálják az illetékesek. Az Egyesült Államokban Geithner pénzügyminiszter beszéde mozgathatja meg a piacokat, de megismerhetünk egy lakáspiaci indexet is.

Esett a GDP, ellenállt a forint, száguldott a Mol

A forint erősödött a legnagyobb mértékben a többi térségbeli devizához képest az euróhoz viszonyítva, az árfolyam a 286-287 forintoss szint között ingadozott pénteken késő este.

A forint "ellenállása" különösen azért kedvező, mert az idei első negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre pedig azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményéről.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 285,29 pontos, 2,06 százalékos emelkedéssel, 14 118,49 ponton zárt pénteken: a Mol árfolyama 9,32 százalékkal 12 900 forintra emelkedett, az OTP részvények ára 2,24 százalékkal 2835 forintra csökkent.

Több mint fél százalékkal csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken: a Nasdaq Composite index 0,54 százalékos, a DJIA pedig 0,75 százalék gyengüléssel zárt.

Németország és Oroszország zuhanórepülésben

Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, és a szövetségi köztársaságban az újraegyesítés előtt sem volt soha ennél rosszabb eredmény a korszerű adatszolgáltatás 1970-es kezdete óta.

Az idei első negyedben 23,2 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság a megelőző - a tavalyi negyedik - negyedhez képest.

A Gazprom felvásárolná az újabb azeri lelőhelyről kitermelt összes földgázt, azon lelőhelyét, amely egyik fő forrása lenne a Nabucco vezetékbe jutó gáznak.

Fél százalékkal esett áprilisban az amerikai ipari termelés, közölte pénteken a Fed, megjegyezve, hogy a márciusi adatot 1,7 százalékos csökkenésre korrigálta 1,5-ről.

Nem időszerű kérdések

A magyar kormány jövőre megvizsgálhatja az IMF hitelprogram kiterjesztését, amennyiben továbbra is kedvezőtlenek lesznek a piaci feltételek - jelentette ki pénteken Bajnai Gordon. A miniszterelnök szombaton már azt mondta, hogy egyelőre nincs napirenden az IMF-hitel módosítása.

A pénzügyminiszter szerint korai lenne most meghatározni az euró bevezetésének céldátumát, először végre kell hajtani a reformokat, ami javítja Magyarország hitelességét.

Olvasóink szerint nemcsak a bankárok, hanem mindenki, így a hiteleket kellő körültekintés nélkül felvevő fogyasztók is felelősek a mostani válságos helyzetért.

Az ingatlanadó részletei egyelőre nem ismertek, és az utóbbi napok nyilatkozatai alapján még nem is teljesen kiforrottak. A mostani állás szerint a devizahitelesek nem számíthatnak kormányzati jóindulatra, a bérlőkre nehezen lehet áthárítani a pluszköltségeket, a bérbeadók bajba kerülhetnek, a lízingelt lakások díja pedig emelkedhet. Ezzel együtt teljes a káosz az ingatlan-értékbecslők jelenleg megszerezhető képesítései és az általuk biztosított jogosítványok körül.