Nagyobb hiány, súlyosabb recesszió, mégis szárnyalt a forint és a BUX - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A világ óvatos derűlátással reagál a válság enyhülésének első jeleire, vagy arra, amit annak gondol. Nálunk viszont jelentősen rontani kellett a makropálya kilátásain - még szerencse, hogy a forint árfolyamát a legkevésbé a hazai események befolyásolják. Az EKB-nak nem kell az állampapírunk. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden nem jelenik meg jelentős magyarországi gazdasági adat, külföldről viszony várható néhány. Nagy-Britanniában az áprilisi infláció alakulásának mértékét, az Egyesüt Államokban pedig - ugyancsak az előző hónapról - a megkezdett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek számát közlik. Kérdés, utóbbiak igazolják-e az amerikai lakásépítési szektor pesszimizmusának mérséklődését.

Kedden tovább ülésezik az Országgyűlés: egyebek mellett a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény módosításáról folytat részletes vitát. Az eddigi tapasztalatok alapján meglepő lenne, ha nem szivárogna ki a Pénzügyminisztériumból újabb - vélt vagy valós - információ a bevezetni tervezett ingatlanadóról.

Ez volt hétfőn

Május 18-án remek volt a hangulat a piacokon, annak dacára, hogy a pénzügyminiszter bejelentette: 3,9 százalékos lesz az idei GDP-arányos államháztartási hiány, a gazdasági visszaesés pedig elérheti a 6,7 százalékot.
/uzletinegyed/valsag/20090518-allamhaztartas-hozzajarult-az-imf-magasabb-lehet-a-hiany.html

A forint több mint két százalékkal erősödött az euróhoz képest, míg a BUX 800 ponttal emelkedett. A tőzsde szárnyalása elsősorban a Mol-papír érdeme.

Egy áprilisban elvégzett felmérés szerint javult a magyar fogyasztók hangulata, bár a devizahiteleseknek még mindig a többsége mondta, hogy nehézségekkel küzd.

Kevésbé örömteli, de koránt sem váratlan fejlemény, hogy az EKB jelezte, nem kér az állampapírjainkból.

Miközben továbbra sem világos, ki viheti az összeomlóban lévő GM-től az Opelt, a Siemens egy vezetője odanyilatkozott, hogy Németország a felpörgetett iparosítás miatt nyerni fog a válsággal.

Mint fent már említettük, bizakodóbbak lettek az amerikai lakásépítő cégek, abban reménykednek ugyanis, hogy az ország túljutott a mélyponton. A New York-i tőzsde is ebben a szellemben teljesített.

A várnál nagyobbat zuhant az orosz ipari termelés, leminősítette a Moody's Japánt, miközben az eurózóna kereskedelmi mérlege pozitív lett.