Devizában adósodna el a pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
A kormányzat devizakötvény kibocsátásra készül az idei év második felében - idézte Oszkó Péter pénzügyminisztert a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A kabinet először forintkötvények kibocsátásával teszteli majd a piacot, a kormány azt szeretné megnézni, hogy a kiadáscsökkentések és az IMF-hitel mennyire nyugtatta meg a befektetőket. Magyarország tavaly október óta nem képes piaci alapon finanszírozni lejáró adósságait, azokat a nemzetközi szervezetektől kapott 20 milliárd eurós hitelből állja.

Az idén eddig összesen három alkalommal volt kötvényaukció Magyarországon, holnap lesz a negyedik kibocsátás, ami nagyon alacsony szám (korábban heti rendszerességgel voltak aukciók).

"Terveink szerint az idei év későbbi szakaszában megfontoljuk devizakötvények kibocsátását is" - mondta Oszkó, aki szerint a nemzetközi bizalom nőtt Magyarország irányában.

A pénzügyminiszter nem mondta el, mekkora kibocsátást tervez a kormány. Az utolsó devizakibocsátásra tavaly júniusban került sor, akkor 1,5 milliárd eurónyi papírt adott el a magyar állam, 5,75 százalékos hozam mellett (ezek a papírok most csaknem 7 százalékos hozammal forognak a piacon).

A régióban Csehország április végén bocsátott ki eurókötvényeket 1,5 milliárd euró értékben, az euróövezeti tag Szlovákia pedig 2 milliárdnyi papírt adott el május 14-én.