Csak a tőzsdei cégek fele lett nyereséges

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A magyar tőzsde 19 éves újkori története során először volt negatív az A kategóriás tőzsdei társaságok negyedéves összesített eredménye. A 47,5 milliárdos mínusz ugyan a Molnak tudható be, ám nélküle is negyedével zsugorodott az összprofit - írja a Napi Gazdaság.

Tizenkilenc, az A kategóriában szereplő tőzsdei cég tette közzé tegnapig első negyedéves jelentését, csak az AAA és a Humet hiányzik a sorból. A kép elég elszomorító, bár aligha meglepő: az összesített nettó profit a tavalyi 154 milliárdról -47,5 milliárdra csökkent. Tavaly hatan, idén már kilencen zártak veszteséggel, a legjelentősebb mértékben a Mol pozíciója romlott. (Az olajcég tavaly 65 milliárdos pluszról, idén 115 milliárdos mínuszról számolt be, devizahitelei és készletei átértékelése miatt.)

Nem írható kizárólag a Mol számlájára a drasztikus eredményromlás, ugyanis az olajcég nélkül is 28 százalékkal estek az eredmények. Az OTP profitja negyedével csökkent (55 milliárdról 42 milliárdra), az FHB-é 2,3 milliárdról 1,5 milliárdra, ám ezzel együtt a bankok - nemzetközi összehasonlításban - viszonylag jól teljesítettek.