A PM 80 százalékos adósságrátára számít

Vágólapra másolva!
Az idei év végén - 295 forintos euró árfolyammal számolva - 80 százalék körül alakulhat az adósságráta - derül ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb összeállításából.
Vágólapra másolva!

Az első negyedéves előzetes pénzügyi számlák alapján a maastrichti módszertan szerinti államadósság 21 789 milliárd forintot tett ki, a GDP 82,7 százalékát, tavaly év végéhez képest 2470 milliárd forinttal emelkedett.

Az áprilisi adatok alapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)által publikált - GFS módszertanú (azaz pénzforgalmi) - államadósság 19 206 milliárd forint volt, az év elejétől 1102 milliárd forinttal nőtt az így számított államadósság. Az emelkedés a központi költségvetés 604 milliárd forintos hiánya mellett következett be. A nemzetközi intézményektől - IMF, EU - felvett, de finanszírozási céllal fel nem használt, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) devizabetétként elhelyezett eszközzel nettósított adósság 17 667 milliárd forintot tett ki.

A recesszió következtében a nominális GDP minden bizonnyal csökkenni fog - emlékeztet a PM. Az emelkedő nominális adósság mellett ez a hatás tovább emeli az adósságráta értékét. A nominális GDP 1 százalékpontos változása 0,8 százalékponttal módosítja az adósságráta értékét - összegzi az PM összeállítása.