A gyenge forint vonzza a turistákat

Vágólapra másolva!
Idén az első negyedévben 1,6 millió többnapos és 6,35 millió egynapos külföldi látogató érkezett Magyarországra, az utóbbi adat pedig hat százalékkal felülmúlja a tavalyit a KSH adatai szerint. A külföldiek magyarországi költése is nőtt, 24 százalékkal, 233 milliárd forintra. A turizmus erősödésének oka a gyenge forint, ami vonzó célponttá teszi hazánkat.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A külföldiektől eltérően a magyarok kiutazási kedve másképp alakult, a többnapos látogatások száma hat százalékkal nőtt, míg az egynaposoké hét százalékkal esett. A külföldi költés részünkről 170 milliárd forintra emelkedett (27 százalékkal több, mint az előző évben), így az év utasforgalmi egyenlege 16 százalékos növekedéssel, 63 milliárd forint többletet mutat Magyarország javára.

A forintra átszámított értékek gyors változásának fő oka, hogy 2009 első negyedévében a forint gyengébb volt, mint az utolsó négy év bármelyikének hasonló időszakában. Idén január-márciusban az átlagos euróárfolyam 294 forint volt, szemben a 2008-as 259 forinttal, valamint a 2007-es 252 forinttal - szerepelt a Napi Gazdaságban.

Az adatok alapján a recesszió a szabadidős célú beutazásoknál még nem, az üzleti utazásoknál viszont már éreztette hatását. Az utasok száma 13 százalékkal visszaesett, itteni költésük nominálisan csupán 10 százalékkal bővült.

A több napra látogatók közül a legtöbben továbbra is Németországból és Ausztriából érkeztek, azonban a látogatószám 3, illetve 10 százalékkal csökkent 2008-hoz viszonyítva. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje idén 6,6 nap volt, szemben a múlt évi 6,3 nappal.

Idén változott a külföldi látogatók fogyasztási szerkezete is, mivel megugrott a bevásárlóturizmus aránya. Az egy napra látogatók már pénzük 72 százalékát fordították élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására.