Perek tömegét hozhatja a vagyonadó

Vágólapra másolva!
Akár több tízezer vagyonadós ügy is a bíróság elé kerülhet, ha a törvényjavaslatban szereplő számított érték alapjául szolgáló négyzetméterárakat nem közelítik jobban a piaci értékhez. A lakástulajdonos még egy szakértői értékbecslés birtokában sem aludhat teljesen nyugodtan, ha alacsonyabb forgalmi értéket határoz meg a jogszabály alapján számítottnál.
Vágólapra másolva!

Az évek óta tervezett, általános ingatlanadóhoz képest a luxusadó lebutított változata került a parlament elé vagyonadó címén, aminek számos hibája van - véli Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst&Young adószakértője szerint egy olyan országban, ahol nincs ingatlankataszter, a forgalmi érték után adóztatni nem érdemes, a számított érték alkalmazása lenne az egyszerűbb, járható út.

Ha a luxusadóhoz hasonló, értékövezetes rendszert vezetnének be azzal, hogy az adózó vitathatja is az abban szereplő értéket, akkor négy-ötezer vitás ügyre számíthatnának, így viszont akár százezer lakástulajdonos ügye is a bíróságon végezheti - tette hozzá az APEH volt elnökhelyettese.

Bátraké a szerencse

A törvényjavaslatban szereplő számított érték módszertana nem elég szofisztikált, ad ugyan némi fogódzót, de a forgalmi érték attól szélsőségesen eltérhet akár egy kerületen, vagy megyén belül is. Emiatt sokaknak nehézséget okozhat majd a forgalmi érték becslése, ezért jobb lenne egy, a luxusadóhoz hasonló övezeti besorolás készítése - mondta az [origo]-nak László Csaba, a KPMG partnere. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint is jóval cizelláltabb számított értéket kellene meghatározni, nem lehet egy kalap alá venni az összes Pest megyei települést, például Szentendrét és Tápiószecsőt, vagy egy Balaton parti és egy dél-Somogy megyei települést.

Problematikus, hogy a jogszabály nem ad pontos eligazítást arról, hogy az adó alapjának, vagyis a forgalmi értéknek és a számított értéknek mi a viszonya egymáshoz, hogyan kezeli majd az APEH - vélekedik László Csaba. A volt pénzügyminiszter szerint bátornak kell lenni például ahhoz, hogy ne a számított értéket vegye figyelembe az adózó, hanem az annál véleménye szerint kisebb forgalmi értéket. Ha az adózó nyugodtabban szeretne aludni, megfizethet egy szakértőt, de ezzel a megoldással sem biztosíthatja be magát, hiszen a forgalmi érték értékbecslőnként eltérő lehet, akár 20 százalékkal is - tette hozzá Vámosi Nagy Szabolcs.

Ha a 30 millió forintot meghaladó számított értékhez képest az adózó alacsonyabb forgalmi értéket vall be, nagy valószínűséggel számíthat az adóhivatal értékbecslőinek látogatására, akik felértékelik az ingatlant - mondta az APEH volt elnökhelyettese. Ezután vélhetően elkezdődik a tortúra a bíróságon, ahol újabb szakértői véleményt kérnek, és ez alapján döntenek. Az értékbecslő szakma mindenesetre jól jár, mert megugrik a kereslet a szolgáltatás iránt, amelynek díja 30-80 ezer forint körül mozog.

Főleg a megyei jogú városok, elsősorban a főváros tekintetében nyomták meg a ceruzát a számított érték alapjául szolgáló négyzetméterárak meghatározásakor, amit a korrekciós tényezők inkább még felfelé tolnak - véli Ambrus Endre. A Monopoly International ingatlanszakértője szerint Budapest esetében a vagyonadó nagy vesztesei általában azok a középosztálybeliek lesznek, akik jellemzően 3-4 szobás lakásban laknak családjukkal, valamelyik magasabb presztízsű kerületben. Utóbbiakban a jelenlegi számított érték és a forgalmi érték közötti különbség akár 20-30 százalék is lehet az előbbi javára - tette hozzá Ambrus Endre.

Újra indulhat a társasház-alapítási láz

Bár vagyonadónak nevezték el, csupán vagyoni típusú adónak tekinthető az új teher, mivel nem a vagyon összességét, csak egyes vagyontárgyakat adóztat. A törvény legfőbb elve, a vagyonarányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása nem valósul meg teljesen, hiszen az a vagyonos ember, aki öt darab 20 millió forintos lakóingatlannal rendelkezik nem fizet, míg egy házaspárt, aki egy 35 millió forintos lakásban él már adókötelezettség terhel.

Elválni egyébként a vagyonadó miatt nem érdemes, mert nem számít, milyen kapcsolat fűzi össze az ingatlanban élő feleket, a tulajdoni hányadaik arányában akkor is adóalanyok. A luxusadóhoz hasonlóan a vagyonadó elkerülésére is lesz lehetőség azzal, hogy egy lakóingatlant társasházzá alakítanak. Ez akkor lehetséges, ha az ingatlanban legalább két önállóan bejegyezhető lakás, illetve lakás céljára nem szolgáló helyiség van, vagy alakítható ki, ami általában a többszintes, nagy alapterületű családi házaknál lehetséges.

Az ingatlanadót a majdani örökös is fizetheti, de azt nem tisztázza a jogszabálytervezet, hogy mi történik abban az esetben, ha a végrendelkező végül meggondolja magát, és mégsem arra hagyja az ingatlanát, aki addig az adót fizette utána. Ha nyugdíjas örököl olyan ingatlant, amelynél éltek az adófelfüggesztés lehetőségével, akkor kérheti a korábban felhalmozódott adóteher és a jövőben fizetendő adó felfüggesztését is.

Nem kéne kihagyni az önkormányzatokat

Nagy vita várható még a parlamentben arról, hogy személyi jövedelemadóból miért nem lehet levonni a vagyonadót, illetve miért nem a helyi bevételeket gyarapítja - mondta az [origo]-nak László Csaba. A KPMG partnere szerint emiatt az önkormányzatok nem szívesen működnek majd együtt az APEH-hal, pedig jó döntés, hogy utóbbira bízzák a vagyonadó beszedését, mivel a helyi hatóságok a luxusadós tapasztalatok alapján erre a feladatra nincsenek felkészülve, bár jó lenne, ha részt vennének az ellenőrzésben.

A volt pénzügyminiszter úgy véli, nem szerencsés, hogy a vagyonadó egyik célja az adócsalók, papíron minimálbérből élők megfogása, mivel ezt a problémát az APEH-nak kell megoldania ellenőrzéssel és vizsgálatokkal. A vagyonadóra a közszolgáltatásokhoz való egységes hozzájárulás érdekében lenne szükség, a metróépítést például jelenleg az adófizetők egésze állja, holott a főként a fővárosban élők használják - tette hozzá László Csaba. A KPMG partnere szerint ezen elv miatt az szja levonhatóság sem fontos szempont, viszont jó lett volna, ha az adónem kiváltja az iparűzési adónak legalább egy részét.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint is hiba, hogy az önkormányzatokat teljesen kihagyják a vagyonadóztatásból. Attól még, hogy központilag határozzák meg a szabályokat, átengedhetnék az adót a helyi önkormányzatoknak, így segítséget is várhatnának cserébe a helyi hatóságoktól. Az APEH enélkül nehezen fog rájönni, hogy például Tápiószecsőn felépítettek egy kacsalábon forgó palotát - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az is igazságtalanságot szül, hogy az egyik ingatlanra kivethető helyi adó, az építményadó megmarad, így továbbra sem lesz egységes a rendszer, előfordulhat, hogy az egyik településen mindenki fizet az ingatlanja után adót, míg egy másik településen csak a 30 millió forint érték felettiek, és ebbe a kategóriába egyetlen lakás sem esik bele. Vámosi-Nagy Szabolcs nem lenne meglepve, ha folytatódna az ezredfordulón kezdődött, értékalapú ingatlanadóztatással kapcsolatos bohózat és a vagyonadó is tiszavirág életű lenne.