Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forint az a felhalmozott veszteség, ami az E.On Földgáz Trade Zrt.-nél keletkezett a beszerzési ár alatti értékesítés miatt, de pontos számadatot a cég szóvivője, Kutas István nem kívánt az MTI kérdésére mondani szerdán. A szóvivő annyit mondott, hogy a sajtóban megjelent értesülések, miszerint eladnák a gázüzletágat, vagy beszállnának a Paksi Atomerőmű bővítésébe "olyan spekuláció, amit kommentálni sem érdemes".
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Kutas István arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a cég tárgyalásokat folytat a kormánnyal a veszteség módjának számításáról, de erről részleteket nem kívánt elárulni. A kormányszóvivő az MTI kérdésére azt mondta: "a földgáz piac július elsejétől történő teljes megnyitásának zökkenőmentessé tétele a kormány felelőssége, és ennek érdekében minden piaci szereplővel tárgyalnak".

A portfolio.hu számításai szerint 2008 októbere óta 100-120 milliárd forint veszteség keletkezett az E.On földgáz nagykereskedő cégénél, az E.On Földgáz Trade Zrt.-nél, mert akkor eltörölték azt a korrekciós tényezőt, aminek alapján kompenzálni lehetett a beszerzési ár és az eladási ár különbözetét.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent értesülés szerint a tartozás mértékének megállapításáról és a visszafizetés módjáról folyó tárgyalásokon a hazai gázkereskedelem és -tárolás java részét magáénak mondható E.On 170 milliárdos követeléssel nyitott, de ebből hajlandó volt engedni 80 milliárdot azért, mert az év eleji orosz-ukrán gázválság alatt 80 milliárd forint körüli "extra profitra" tett szert. Utóbb még 30 milliárd forintot engedett a cég, de a maradék 60 milliárdhoz már ragaszkodik.