Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének stabilitása miatt Ben Bernanke, az amerikai jegybanki funkciókat ellátó Federal Reserve elnöke. Szerinte veszélyes a hatalmas költségvetési hiány és a kormány nem folytathatja korlátlanul a pénzosztást.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

"A pénzügyi fenntarthatóság melletti erős elkötelezettség nélkül hosszú távon nem lesz sem pénzügyi stabilitás, sem egészséges gazdasági fejlődés" - mondta Bernanke, aki szerint a pénzpiacok bizalmának megtartásához a költségvetési egyensúly visszaállítása szükséges.

A Fed-elnök szerint van esély arra, hogy a pénzügyi rendszer ismét visszaesik, még ha a jelek a stabilizálódást mutatják is. Figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektor nyomás alatt maradt és a hitelválságban folytatódik a pénzszűke - írja a Bloomberg.

Bernanke az amerikai költségvetési bizottság előtt azt mondta, hogy a deficit körüli aggályok máris befolyásolják a hosszú távú államkötvények árfolyamát. A tízéves lejáratú papírok elvárt hozamát máris 1 százalékponttal magasabbra értékelte a piac, amióta márciusban bejelentették a Fed 300 milliárd dolláros államkötvény-vásárlását.

"A kiadások mérséklése vagy az adóemelés mindenképpen szükséges lesz a pénzügyi helyzet normalizálásához" - válaszolt a bizottság egyik kérdésére Bernanke. "A Fed nem fogja betömni a lyukakat" - tette hozzá arra utalva, hogy a pénzmennyiség változtatása, azaz az inflációt gerjesztő politika nem megoldás.

Mint ismeretes, az amerikai költségvetési hiány idei tervezett értéke 1850 milliárd dollár, ami az USA gazdasági teljesítményének 13 százalékát teszi ki és négyszer akkora, mint a tavalyi deficit. A túlköltekezés szinte teljes mértékben a pénzügyi rendszer válságának kezelése és a bajba jutott vállalatok megmentése miatt keletkezett. Olyan cégek kaptak súlyos dollármilliárdokat közpénzből, mint a General Motors, a Chrysler, az AIG, a Bank of America vagy a Citigroup, de más nagy pénzintézetek is részesültek a válságalapokból.