Nem fizet osztalékot profitjából a Főtáv

Vágólapra másolva!
A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) a 2008. évi nem konszolidált 1,188 milliárd forint adózott nyereséget a tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat döntése szerint eredménytartalékba teszi, és nem fizet osztalékot - közölte Kiss Gábor, a Főtáv pénzügyi igazgatója.
Vágólapra másolva!

A társaság tavaly nem konszolidáltan 56,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 3,7 milliárd forinttal többet, mint 2007-ben.

A Főtáv szerdán publikált éves beszámolója szerint 3,77 milliárd forint céltartalékot képzett egyebek között az Ökoplusz programmal kapcsolatos 10 százalékos alapdíjkedvezmény, valamint a vezetékjoggal kapcsolatos várható költségekre. A programban résztvevők számára a 10 százalékos alapdíj kedvezményt 2008 januárjáig visszamenőlegesen biztosítja a Főtáv tíz éven keresztül.

A társaság korábbi közlése szerint az elmúlt évben a program keretében 19 épület távhőszolgáltatását tették mérhetővé, ami átlagosan 15 százalékkal mérsékelte a felhasznált hőmennyiséget, de volt olyan épület, ahol 34 százalékos csökkenést értek el. Az egyedi mérés egy átlagos, 53 négyzetméteres lakás esetében 18 ezer forint éves megtakarítást jelent, és ezt csökkenti még a Főtáv tíz éven keresztül igénybe vehető kedvezménye az alapdíj 10 százalékában. Az Ökoplusz program iránt 1.534 épületben mintegy 140 ezer fogyasztó mutatott már érdeklődést. Ebből 141 épületből 13 ezren már pozitív döntést hoztak, de a pénzügyi-gazdasági válság miatt várhatóan sokan halasztani fogják a beruházásokat.

A főváros tulajdonában lévő társaság nem konszolidált mérlegének főösszege 2008 végén megközelítette az 55,6 milliárd forintot, míg a konszolidált mérlegfőösszege 61 milliárd forintot tett ki. Konszolidáltan a Főtáv nettó árbevétele közel 60 milliárd forint volt az elmúlt évben.