Önerőből bővíthetné a paksi erőművet az MVM

Vágólapra másolva!
A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) mai pénzügyi lehetőségeiből kiindulva feltételezhető, hogy a cégcsoportnak a következő években lesz olyan pénzügyi ereje, hogy a paksi atomerőmű-bővítést meg tudja valósítani állami hitel és pénzforrások igénylése nélkül, legfeljebb nem fizet majd osztalékot - mondta Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület siófoki konferenciáján résztvevő vezérigazgató beszélt arról is, hogy a mintegy 900 milliárd forintos beruházás finanszírozása hosszú távú kérdés. Eltelhet akár tíz év is, mire az engedélyeztetés után beindul az építkezés, ezért nem érdemes számolni a mostani gazdasági válsággal, vagy a jelenlegi pénzügyi körülményekkel - tette hozzá.

A kérdés az, hogy a cégcsoportnak a következő 20 év során milyen pénzügyi lehetőségei lesznek - mondta a vezérigazgató. Kifejtette: elképzelhető, hogy amikor a beruházás elérkezik a nagyobb forrásokat igénylő stádiumába, akkor az MVM nem tud majd osztalékot fizetni, hanem az eredményt visszaforgatja az új atomerőmű építésébe.

Sok minden függ majd a beszállítói ajánlatoktól is, de az atomerőmű minimum 51 százaléka állami kézben kell maradjon - hangsúlyozta. Európában sok olyan rendszer létezik, ahol nem villamos-társaságok a tulajdonosok, hanem például nagyfogyasztók, és még rengeteg konstrukció közül lehet választani - tette hozzá.

Mártha Imre tájékoztatása szerint az országgyűlésnek a közelmúltban megszületett, a paksi fejlesztést támogató döntése után a következő lépés az engedélyeztetés lesz. Ennek során egyebek közt a környezetvédelmi, a vízügyi és a létesítési engedélyeket kell beszerezni, továbbá az atomenergia hivatal és a külföldi országok hozzájárulását megszerezni. Ezzel párhuzamosan lehet kiírni a beszállítói pályázatokat, ám ezekről az idén még korai beszélni - mondta a vezérigazgató.