Vágólapra másolva!
Az idei második-harmadik negyedévben várható a recesszió mélypontja, az innen való elmozdulás, a GKI legújabb prognózisa szerint, nem lesz olyan látványos, mint a visszaesés volt. Miközben a magyar gazdaság teljesítménye idén 5,5 százalék körüli mértékben esik, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A kutatók szerint a pénzpiaci forráshiány kikényszeríti a külső deficit mérséklését. A külső finanszírozási igény az elmúlt évek 6-8 százalékos szintjéről 2009-re kétmilliárd euróra, a GDP 2,2 százalékára csökken.

Az import exportnál erőteljesebb visszaesése miatt jelentősen javulhat a külkereskedelem mérlege a javunkra, a csökkenő profittermelés miatt pedig visszaesik a jövedelemkiáramlás (bár a kamatteher emelkedik), és 1,1 milliárd euróról mintegy 2,5 milliárdra emelkednek a nettó EU-források. A kétmilliárdos hiányt az IMF-EU hitel finanszírozza.

Az év közepétől az áfa- és jövedékiadó-emelés átmenetileg gyorsítja az inflációt, ez az élelmiszereknél 2-3 százalékponttal emelheti az árindexet. A csökkenő kereslet viszont visszafogja az áremelési törekvések érvényesíthetőségét - írta meg a Napi Gazdaság.

A ruházati és tartós fogyasztási cikkek a gyengülő forint és az áfaemelés ellenére csak kismértékben drágulnak. Az állami és önkormányzati szolgáltatások (közlekedés, kommunális szolgáltatások) árában azonban várhatóan érvényesül az áfaemelés. A piaci szolgáltatók viszont csak részben tudják a fogyasztókra hárítani azt.

Összességében az év közepi adóemelések hatására az év végére átmenetileg hét százalék közelébe emelkedhet a drágulás üteme, éves átlagban pedig 4,5 százalékos infláció várható.