Vágólapra másolva!
A jövő évi cseh költségvetés tervezetében az államháztartás hiánya a bruttó hazai termék (GDP) öt százalékának fog megfelelni - jelentette be hétfőn Jan Fischer, cseh kormányfő a kabinet ülése utáni sajtóértekezleten Prágában.
Vágólapra másolva!

"A kormány határozatot fogadott el, amelyben kötelezi magát a kormányprogramban foglaltak betartására, s konkrétan arra, hogy az államháztartási hiány jövőre nem haladja meg a 170 milliárd koronát. A hiány tehát a GDP öt százaléka körül fog mozogni" - mondta újságíróknak Fischer.

A jövő évi költségvetés tervezetének elkészítése az átmeneti cseh kormány egyik legfontosabb feladata. A költségvetésről a hétfői kormányülésen tárgyaltak. Eduard Janota, pénzügyminiszter a sajtóértekezleten elmondta: a kormány elutasította a közlekedési tárca követelését, amely 50 milliárd koronát kért az új közutak, sztrádák építésére. A minisztérium arra figyelmeztette a kormányt, hogyha nem kapja meg az összeget, át kell alakítani jövő évi terveit.

Janota szerint a pénzügyi tárca elemzést készített a gazdasági helyzetről, amelynek egyik megállapítása, hogy a cseh államháztartási hiány az idén eléri a GDP 4,5 százalékát. Tavaly a hiány a GDP 1,5 százaléka volt.

Csehországot aránylag súlyosan érinti a nemzetközi gazdasági válság, különösen a nyugat-európai kereslet csökkenésére reagált érzékenyen a cseh gazdaság. Teljesítménye az idei első negyedévben éves szinten 3,4 százalékkal csökkent. Az új költségvetés tervezetét a hatályos szabályok szerint szeptember végéig kell a parlament elé terjeszteni.