Nyertek a gyógyszerrészvények az influenzán

Vágólapra másolva!
Három napi erősödés után pénteken veszteséggel zártak a nyugat-európai részvénytőzsdék, főként annak hatására, hogy esett a kőolaj és más nyersanyagok ára. A vezető európai részvények FTSEurofirst 300-as indexe 0,3 százalékos csökkenéssel 885,33 ponton zárta a hetet, miután csütörtökön öt havi csúcsra érkezett. Az index a hét elejéhez képest 1,5 százalékot erősödött.
Vágólapra másolva!

A pénteki nagy vesztesek az olajipari cégek voltak. A nyersolaj határidős tőzsdei jegyzése - három napos, az árat 72 dollárig emelő sorozat után - csaknem 2 százalékkal esett pénteken, amit a BP, a Shell, a Total és a Repsol 0,9 és 2,1 százalék közötti gyengülése követett.

A nyersanyagok áresése a bányaipari cégek papírjait sem kímélte. A BHP Billiton részvénye 2,1 százalékkal, a Rio Tinto 1,3 százalékkal esett.

A nap nyertesei a gyógyszeripari cégek voltak. Részvényeik arra a hírre drágultak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá minősítette az új influenza terjedését. A Novartis, a Sanofi-Aventis, a GlaxoSmithKline és az AstraZeneca részvényára 3 és 5 százalék közötti mértékben ment feljebb.

Londonban a brit részvények vezető FTSE 100 indexe 0,49 százalékos csökkenéssel 440,13 ponton zárt. A frankfurti DAX index nyugodt kereskedési hét végére 0,74 százalékkal 5069,24 pontra süllyedt. A párizsi CAC-40 index 0,26 százalékkal 3326,14 pontra esett.