Vágólapra másolva!
Májusban majdnem mindegyik visegrádi országban mérséklődött az infláció, csökkentve a további kamatvágások esélyeit. Ez a jellemző tendencia Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, de Magyarország most éppen kivétel.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Csehországban az áprilisi 1,8 százalékról 1,3 százalékra süllyedt az infláció, vagyis alacsonyabb volt mind a jegybank, mind az elemzők által vártnál. Prágai szakértők arra számítanak, hogy még a nyáron 1 százalék alá esik. Helena Horska, a Raiffeisenbank elemzője szerint 2003 óta a legalacsonyabbra megy le a fogyasztói árszínvonal emelkedése.

A májusi eredményben az élelmiszerárak csökkenése volt a meghatározó, amit nem teljesen ellensúlyozott a benzinár és a lakhatási költségek emelkedése. A jegybank idei inflációs célszáma 3 százalék, amit jövőre 2 százalékra visznek le - szerepelt a Napi Gazdaságban.

Szlovákiában az infláció májusban az előző havi 2,3 százalékról 2,2 százalékra lassult, ami 2005 szeptembere óta a legalacsonyabb - jelentette be tegnap a pozsonyi statisztikai hivatal. A gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség hatásosan csökkenti a keresletet, ezzel kemény korlátokat állítva az árak növekedésének.

Az árak esésében (főleg a ruhaneműk, bútorok és háztartási gépek terén) jelentős szerepet tulajdonítanak a szomszéd országokból érkező olcsó import konkurenciájának, miután ezen országok valutája az euróhoz viszonyítva leértékelődött. Jelentősebb áremelkedés (0,8 százalék) csak az élelmiszereknél volt.

Bár Lengyelországban is mérséklődött valamelyest májusban az infláció, az áprilisi 4 százalékról 3,8 százalékra, a három külföldi ország közül itt volt a legmagasabb. Igaz, Lengyelország volt az egyetlen visegrádi, amelynek gazdasága az első negyedévben még növekedett.

A lengyel pénzügyminisztérium illetékesei szerint várhatóan augusztusban 2,5 százalékra süllyed az infláció, elérve a jegybank célszámát. Slawomir Skrzypek, a jegybank elnöke szerint a májusi eredmény várható volt, miután az áremelkedésből 2 százalékért a központi és az önkormányzati árszabályozás a felelős. Az árak emelkedésében a zloty árfolyamának gyengülése is szerepet játszott.

A négy visegrádi ország közül egyedül Magyarországban romlottak az inflációs adatok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a várt 3 százaléknál jóval magasabb, 3,8 százalékos volt a májusi éves áremelkedési ütem. Az élelmiszerek havi szinten csaknem 5 százalékkal lettek drágábbak, ami tíz éve nem látott drágulási szintet jelent.