250 évet kaphat Sir Allen Stanford

Vágólapra másolva!
A texasi milliárdos, Sir Allen Stanford ellen csalás miatt emeltek vádat az amerikai hatóságok - jelentette a BBC.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a texasi milliárdos 7 milliárd dollár értékű befektetési szisztémát - a MarketWatch szerint valójában egy pilótajátékot - szervezett, és átverte ügyfeleit, vagyis azokat, akik rábízták pénzüket. (A pilótajáték lényege, hogy nem valós hozamok állnak az első befektetőknek kifizetett összegek mögött, hanem új és újabbnál újabb befektetők betett pénzéből kapnak a korábban beszállók pénzt.)

Az 59 éves férfinek egy virginiai bíróság előtt kell felelnie a vádakra, amelyekben ha elmarasztalják, akár 250 évet is kaphat. Korábban már polgári peres eljárásokban nyolcmilliárd dollárt kértek rajta számon a befektetők - írja a BBC. Ezeket a gyanúsításokat eddig tagadta Sir Stanford.

A milliárdos az FBI-nál adta fel magát csütörtökön, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene. Rajta kívül még hatan vádlottak az ügyben.

A milliárdos ügyfelei úgynevezett letéti jegyeket, illetve certifikátokat vásároltak a Stanford International Banknál elhelyezett betétek után. Ez a bank Antiguán van bejegyezve. Állítólag Stanfordék olyan hozamokat ígértek a befektetőknek, amelyek "túl jók voltak ahhoz, hogy igazak legyenek".