Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz év nemzetközi terjeszkedése miatt rekordmagasságba szökött a Tesco eladósodottságának aránya. Ez maga után vonhatja a vállalat adósbesorolásának leminősítését is.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Bradley Mitchell, egy 62 milliárd dollárt kezelő londoni befektetőház részéről azt nyilatkozta, hogy 20 év után megszabadult a Tesco-részvényektől, mivel szerinte az árfolyam nem tükrözi a kereskedő vállalat kockázatait.

Az angol Tesco áruházlánc 9,6 milliárd font (15,6 milliárd dollár) nettó adósságot halmozott fel, míg csak a múlt héten 431 millió font jelzáloggal fedezett kötvényt bocsátott ki. "A Tesco soha nem jut el a pénzgenerálásig"- véli Mitchell.

Hozzátette: "Minden év végén magasabb a hitelállományuk, mint év elején, mivel mindig találnak új piacot, ahová befektethetnek. Korábban nagy támogatója voltam a cégnek, de túl sok minden miatt kell aggódni."

A Tesco növelte tőkebevonását, hogy fedezze az Amerikától Kínáig tartó terjeszkedését, míg az eladások növekedése a versenytársak mögé szorult. Ennek köszönhetően a Moody's hitelminősítő intézet negatívra módosította a kereskedőlánc hitelbesorolásának kilátásait.

"A Tesco adóssága magas szinten áll, és arra számítunk, hogy csökkenni fog év végére. Ha nem, akkor természetesen felül kell vizsgálnunk a besorolásunkat." - mondta Csing Mei-csia, a Fitch Ratings társigazgatója. A hitelminősítő, még februárban tette alsóbb szintre a Tesco besorolását - írja a Bloomberg.