Vágólapra másolva!
Semmit sem növekedett júniusban a magyar gazdaság az előző hónaphoz képest a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) szerint. Az irányadó szerint júniusban 0,01 százalékkal szűkült a gazdaság, amely még mindig a mélypont közelében van és egyelőre nem indult meg a fellendülés.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Éves összehasonlításban továbbra is nagy a visszaesés, ebben a korábbi időszak csökkenései játsszák a legnagyobb szerepet. A gyorsulási irányadót alkotó indikátorok közül hat csökken, míg négy növekedett. A csökkenők közül az ipari szektor "élen járt" a visszaesésben az utóbbi fél évben.

A hektikus pénzügyi mutatók közül a pénzmennyiség (M1) szűkülése, a hosszú és rövid lejáratú állampapírok kamatkülönbségének mérséklődése és a gépjárműhitelek állományának csökkenése is hozzájárult a gazdaság zsugorodásához. Ezzel szemben a reálkamatok csökkenése jótékonyan befolyásolta az index alakulását.

A gazdasági kilátások egyelőre nem mutatnak érdemi javulást. Bár több konjunktúra-jelzőszám is emelkedett valamelyest, a hazai elemzők és kutatóintézetek továbbra is lefelé módosítják idei prognózisukat. A nagy nyugati gazdaságokból sem érkeznek még a várt jó hírek, pedig egyre erőteljesebb beavatkozásra szánják el magukat a kormányok és jegybankok.