Tovább nő a japán ipari termelés

2009.06.29. 8:06

Japánban májusban harmadik hónapja nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva, méghozzá az áprilisi többlettel azonos, 5,9 százalékos mértékben, több mint fél évszázados rekord ütemben. Azonban az ipari össztermelés még így is jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél.

Itt olvashatja a válság híreit!

Helyi elemzők a kormány ösztönző intézkedéseinek tulajdonítják a termelési kedv javulását havi összehasonlításban, habár a tényszám elmaradt az elemzők várta 6,9 százalékos növekedéstől. Most csak 3,1 százalékos havi növekedést jósolnak erről a hónapról, és 0,9 százalékos többletre számítanak júliusban, miután az új termelés jelentős része a raktárkészleteket növeli csak.

A legerősebben az autó-, az elektronikai és a vas- és acélipar javult, az összes ágazat közül csak a papír- és a textilipar romlott tovább. A kereslet azonban még csökkent. A kormány autókra és elektronikai cikkekre adott ártámogatásai ellenére a japánok 2,8 százalékkal kevesebbet költöttek a kiskereskedelemben, mint áprilisban.

Májusban a japán autóipar hazai termelése - 542 282 kocsi, teherautó és busz - 41,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben hazai kereslet 19 százalékkal esett. A járművek exportja Japánból 55,9 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest, míg az egész ipari termelés 29,5 százalékkal.