Vágólapra másolva!
A Szlovákiában márciusban és áprilisban összesen 55 millió euró értékben folyósított állami roncsprémium mindössze 0,05 százalékkal járult hozzá a gazdasági növekedéshez - közölte Jana Kovácová, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szóvivője.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A szóvivő, bár gazdasági növekedésről beszélt, ettől azért távol van még a szlovák gazdaság. (Jelenleg csökken a GDP az országban, a visszaesés 5 és 6 százalék közötti lehet.) A roncsprémiumot illetően pedig úgy fogalmazott, hogy az intézkedés és a gazdasági növekedés közötti kapcsolat nagyon gyenge, mivel az akcióban inkább az importautók fogytak

Ugyanakkor a jegybank szerint az intézkedés pozitív hatást gyakorolt a gazdaságra, a cégek nyereségmutatóira, a foglalkoztatásra, továbbá a roncsprémiummal Szlovákia szolidaritást mutatott az autóexportáló országokkal.

A támogatást élesen bírálta az ellenzék, mert úgy ítélte meg, hogy az túl magas és nem ad lökést a hazai gazdaságnak, csak az autósok és vállalkozók egy szűk körét segíti. Arról nem is szólva, hogy a roncsprémium sok esetben csak a jövőbeni járművásárlásokat hozta előbbre, így hosszabb távon hatástalan.

Ezt a nemzeti bank is elismerte, ám a gazdasági minisztérium szerint az autóipar újabb támogatása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Volkswagen úgy döntött, pozsonyi üzemében fogja gyártani az Up! Kisautót - írta meg a Napi Gazdaság.

A szlovák autóipari szövetség (ZAP) eközben azzal érvel a roncsprémium mellett, hogy ennek köszönhetően idén 30 ezerrel több gépkocsit értékesítenek a korábban vártnál, ami a támogatásra fordított összegnél 14 millió euróval több adóbevételhez juttatja a költségvetést, így mégis van haszon a döntésből.