Vágólapra másolva!
Egyre több, Magyarországon nagynak számító vállalatnál dönt úgy a többségi alapító-tulajdonos, hogy a gazdasági válságra adott válaszként visszaveszi a vezetést - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap által megkérdezett szakértő szerint a visszavonult tulajdonosok akkor térnek vissza a menedzsment mellé, amikor valamilyen nehézséggel kell szembenézni, és ez most, gazdasági válság idején hatványozottan igaz.

Juhász László, a The Boston Consulting Group ügyvezető igazgatója hozzátette: az ilyen típusú visszatérés mindig kétélű fegyver. Előny, ha megmenekül a cég, ám okozhat olyan utóérzést is, ami azt sugallja, a menedzsment nem végezte megfelelően a dolgát vagy a kézi vezérlés miatt később nem szívesen csatlakozna újabb vezető a menedzsmenthez.

A napilap összeállításában példákat is sorol a visszatért alapítókra. Mint írták, egy határozott mozdulattal szinte az egész menedzsmentet felállította Varga Mihály, a Kész Holding Zrt. tulajdonosa. Hozzátették: a beavatkozás sikeres volt, mivel 2009 tavaszán már több jelentős megrendelést is elnyert az építőipari cégcsoport.

Bleuer István, az ESMA vezére is átvette a cégében a napi irányítást, részletekbe menően kontrollálva a társaság működését.

Révész Bálint, a Révész Trans Kft. tulajdonosa már tavaly májusban reaktiválta magát és elsőként a kereskedelmi tevékenységet, majd a szállítási üzletágat szabta át.

Matyi Dezső könyvkiadó a múltban is alapvetően egyszemélyes vezetőként irányított, ám az utóbbi hónapokban, főként a kiadások kordában tartása érdekében, a fontos kérdésekben maga dönt - írta a Napi Gazdaság.