Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több hitelt helyezett ki a Világbank a júniussal véget ért üzleti évében: 59 milliárd dollárral támogatott fejlődő országokat, ami éves szinten 54 százalékos növekedés.
Vágólapra másolva!

"A támogatási kérelmek száma meredeken emelkedett, és a folyamat várhatóan még 2010-ben is tartani fog, mert igen bizonytalan, hogy mikorra lábal ki a világgazdaság a válságból" - nyilatkozott Robert Zoellick. A Világbank elnöke hangsúlyozta: kezdetben úgy tűnt, hogy a krízis elkerüli a fejlődő országokat, most azonban már a legszegényebb államok is érzik hatásait, leginkább a termékeik iránti kereslet zuhanásának és a tőkebeáramlás elakadásának formájában.

A pénzügyi csoport összesen 767 projektet támogatott a 2008-2009-es üzleti évben. A növekedésösztönző, a szegénység csökkentését célzó és a magánszektort erősítő programok mellett 20,7 milliárd dollárt infrastrukturális fejlesztésekre fordítottak.

A világ legszegényebb 79 országát támogató Nemzetközi Fejlesztési Társaság (IDA) az egy évvel korábbi 11,2 milliárd dollárnál 25 százalékkal nagyobb összegre, 14 milliárd dollárra vállalt kötelezettséget. A Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) 13,5 milliárdról több mint kétszeresére, 32,9 milliárd dollárra bővítette kihelyezett hiteleinek összértékét.

Régiók szerinti bontásban az IDA és az IBRD is a latin-amerikai térségben volt a leginkább aktív, összesen 14 milliárd dollár fejlesztési támogatással. Európában és Közép-Ázsiában együtt 9,4 milliárd dollár értékben támogattak programokat a Világbank ügynökségei, a Szaharától délre fekvő térségben pedig 8,3 milliárd dollárral, áll a washingtoni központú szervezet helyi idő szerint szerdán kiadott közleményében.