Vágólapra másolva!
Arnold Schwarzenegger kormányzó pénzügyi szükségállapotot hirdetett Kaliforniában, miután az amerikai állam szenátusa nem tudta jóváhagyni a július 1-jén kezdődött új adóév költségvetését, s ezért megoldatlan a felhalmozódott 24,3 milliárd dolláros deficit finanszírozása.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A rendkívüli helyzet 45 nap haladékot ad a probléma megoldására, utána a hiány pótlásáig befagyasztják a költségvetés kiadásait. Schwarzenegger nyilatkozatban tette le a főesküt, hogy nem a szociális juttatásban részesülőktől fogják elvenni a veszteség fedezetét - írta meg a Napi Gazdaság.

A helyzet egyelőre romlik: John Chiang, Kalifornia állami kontrollere azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a büdzsé elfogadásának kudarca szeptemberig további 6,5 milliárd dollárral növeli a hiányt. A kormányzó elrendelte, hogy a közintézmények alkalmazottai 2010 júniusáig havonta három napon át fizetés nélküli szabadságra menjenek.

Ideiglenes megoldásként Kalifornia állama váltókat fog kibocsátani, amiken 3,75 százalékos kamat lesz. A váltókat a mostani tervezet szerint októberben szeretnél visszavásárolni, de minden valószínűség szerint már július végére 3,2 milliárd dollárnyi összeget fognak kitenni, és ez az őszig majd csak tovább nőhet. A váltókból fizetik majd a szociális juttatásokat, az adóvisszatérítéseket és sok mást.

A politikusok próbálják csökkenteni a költségvetési deficitet, de a szenátusi vitán a republikánusok elbuktatták a demokraták javaslatát néhány oktatási és egyéb program költségvetésének 3,3 milliárd dolláros csökkentésére, az utóbbiak viszont nem mentek bele a szociális büdzsé lefaragásába. A republikánusok és Schwarzenegger eközben hallani sem akar az adók emeléséről, így patthelyzet állt be.

A kormányzó hangoztatja: Kalifornia helyzete nem rendkívüli, harminc amerikai állam nem tudta elfogadni új adóéve költségvetését. De ez az állam termeli az USA GDP-jének 13 százalékát, és amennyiben független ország lenne Kalifornia lenne a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága.