Vágólapra másolva!
Utolsóként az amerikai bíróság is jóváhagyta, így már semmi sem állíthatja meg a General Motors (GM) autógyártó tervezett feldarabolását. A cégcsoport sikeres alegységei kikerülnek a csődeljárás alól és kormányzati segítséget kapnak, amivel egy új GM-et szerveznek meg.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A manhattani bíróságon Robert Gerber bíró úgy indokolta döntését, hogy "evvel megakadályozzuk, hogy a beteg meghaljon a műtőasztalon." A GM június elején kért csődvédelmet és rögtön a cég feldarabolását javasolta, ami be is következett egy hónappal később. Most a bírói megerősítéssel ez érvényessé is vált.

Az új GM-hez fog kerülni több sikeres márka, például a Chevrolet és a Cadillac, míg a veszteségeseket a csődeljárás alatt értékesítik. A létrejövő vállaltban komoly részesedése lesz az amerikai államnak is (60 százalék), cserébe 60 milliárd dollárt fektet bele - írta meg a Reuters.

Washington mellett szintén a tulajdonosok közt lesz a kanadai állam 12 százalékkal, az UAW 17,5 százalékkal és a régi GM részvényesei 10 százalékkal. A terv a részvényesek körében nem aratott osztatlan sikert, de a közgyűlésen senki sem tudott jobb megoldást javasolni. Az új GM valószínűleg 2010-ben debütálhat a részvénypiacokon.