Ésszerűbb valutarendszerről egyeztetett a G8-G5-csúcs

Vágólapra másolva!
A Nyolcak (G8) olaszországi csúcsértekezletének második napján az Ötök (G5) csoportjával kibővülve elsősorban valutapiaci és kereskedelempolitikai kérdésekről tárgyaltak.
Vágólapra másolva!

A Nyolcak szerdai tanácskozásához csütörtökön Brazília, India, Kína, Mexikó és Dél-Afrika, valamint az Ötök mellett a külön meghívott Egyiptom vezetői csatlakoztak.

A kibővült kör ígéretet tett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai kereskedelmi fordulójának - tárgyalássorozatának - jövő évi lezárására, és utasította kereskedelmi minisztereit, hogy találkozzanak, még mielőtt a G20-csoport következő értekezletére sor kerül szeptemberben Pittsburgh-ben.

A G8-G5-ös megbeszélésen abban is megállapodtak, hogy ésszerűbb valutarendszert kell létrehozni az árfolyamok stabilizálására, és ösztönözni kell egy diverzifikált nemzetközi tartalékvaluta-rendszer kialakítását. Ezzel kapcsolatban megállapodtak, hogy tartózkodnak a versenycélú valutaleértékelésektől.

Oroszország és Kína a Nemzetközi Valutaalap (IMF) különleges lehívási jogok (SDR) kosarában a rubelt, a jüant és az aranyat is látni szeretné. A Húszak vezetői már korábban világossá tették, hogy a dollár domináns tartalékegység marad, de az SDR-en alapuló új tartalékvaluta rendszer létrehozásának ötletét nem vetették el teljesen. Az 1969-ben létrehozott SDR-t elszámolási egységként használja az IMF és más nemzetközi szervezetek is.

Az SDR-t egy főbb valutákból álló valutakosár, jelenleg súlyozottan a dollár, az euró, a japán jen, és az angol font alkotja. Az SDR-ben az egyes valutákat adott időszakban a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyekben betöltött relatív fontosságukkal összhangban súlyozzák. Az SDR-kosárban levő valuták meghatározásáról és súlyozásukról az IMF végrehajtó tanácsa dönt minden ötödik évben.

Az Ötök a találkozón nagyobb beleszólást követeltek a nemzetközi döntéshozatalba, megjegyezve, hogy tagjaik pozitívan járulnak hozzá a globális gondok megoldásához.