Vágólapra másolva!
Csökkentenék az Európai Unió tagországai a jövő évi uniós költségvetés kiadásait az Európai Bizottság javaslatához képest a nemzetközi gazdasági válság miatt. Az Európai Parlament szerint viszont "van mozgástér a célzottabb pénzköltésre". Az uniós tagországok kormányait képviselő tanács pénteken fogadta el a tervezetet, amelyet szeptemberben az Európai Parlamenttel is egyeztetnek. A végleges büdzsét az EP szavazza majd meg decemberben.
Vágólapra másolva!

A most elfogadott tervezet szerint 2010-ben az Európai Unió költségvetésének főösszege kötelezettségvállalási szinten 137,94 milliárd euró, kifizetési szinten pedig 120,52 milliárd euró lesz (a közösségi bruttó nemzeti jövedelem 1,02 százaléka).

A brüsszeli találkozón részt vevő magyar delegációnak az MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság javaslatának középpontjában a gazdaságélénkítést segítő programok álltak, amelyeket a tanács is elsődleges fontosságúnak ítélt a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Emellett a tagországok fontosnak tartották, hogy a költségvetés az uniós célkitűzéseknek biztosítson megfelelő finanszírozását, reálisan tervezett és kiegyensúlyozott legyen, tartsa tiszteletben a költségvetési fegyelem, valamint a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvét, az adminisztratív kiadások tekintetében pedig szigorúan a szükségletekhez igazodó, takarékos legyen. Azt is kiemelték, hogy a büdzsének megfelelő nagyságrendű tartalékokat kell biztosítania az előre nem látható eseményekre is.

Mind a mezőgazdasági, mind a külpolitikai kiadások kapcsán az Európai Bizottságtól módosító indítvány is várható az év későbbi szakaszában, ezeket a végleges költségvetés kialakításánál figyelembe kell majd venni.