Nagyot nyert New York, drágult az olaj

Vágólapra másolva!
Három százalékot meghaladó mértékben erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető mutatói szerdán. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 3,1 százalék (256,72 pont) emelkedéssel 8616,2 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,5 százalékkal (63,2 ponttal) 1862,9 pontra nőtt.
Vágólapra másolva!

A tőzsdemutatók növekedéséhez több tényező járult hozzá. A kezdeti lendületet az Intel Corp kedvező negyedéves adatai és bizakodó kilátásai adták meg. Ezek felerősítették azokat a reményeket, hogy élénkülés előtt áll az amerikai gazdaság és nőnek a technológiai kiadások.

Drágult ennek megfelelően a Dow Jones-tag Intel lapkagyártó árfolyama, sőt, az Intel fő riválisa, az AMD Micro Devices részvényára szintén jelentős emelkedést ért el és nőtt a Microsoft szoftvergyártó árfolyama is.

A kedvező hangulatot erősítette a New York-i Fed adata arról, hogy a szövetségi államban tavaly április óta legmagasabb szintre emelkedett az üzleti feltételek mutatója.

Jól fogadta a piac az amerikai jegybank (Fed) esti bejelentését is. A Fed azt közölte, hogy idén mérsékeltebben hanyatlik az amerikai gazdaság az eddig vártnál, a második félévben már élénkülés várható.

Emelkedett a Visa és a MasterCard hitelkártyák legnagyobb kibocsátója, a Capital One Financial Corp árfolyama a cégnek arra a bejelentésére, hogy júniusban a vártnál kevésbé nőtt a bankkártyáik alapján fizetésképtelenné vált ügyfelek száma.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 2,02 dollár emelkedéssel 61,54 dolláron zárt.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,4113 dollárra erősödött a kedd késő esti 1,3965 dollárról (+1,06 százalék). A dollár 93,75 jenről 94,33 jenre emelkedett (+0,62 százalék).

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, júliusi határidőre 16,60 dollárral 939,10 dollárra nőtt.