Válsághíradó: sikeres aukció, jön a bankcsúcs

Vágólapra másolva!
Csütörtökön viszonylag stabilak voltak a magyar piacok, az euró 275 forint alatt maradt, a tőzsdeindex szerény csökkenéssel zárt. A kormányfő banki csúcstalálkozót hívott össze, a pénzügyminiszter az iparűzési adó megszüntetéséről beszélt, Brüsszel megengedte, hogy támogassuk a Mercedes beruházását, és mindeközben tovább apadt a keresetünk reálértéke. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken magyar makrojelentés nem jelenik meg, de a miniszterelnök által kezdeményezett banki csúcstalálkozóra érdemes lehet figyelni. A találkozón három nagy témáról lesz szó: a lakáshitelesek megsegítéséről, a kkv-k hitelezésének gyorsításáról és fogyasztóvédelmi kérdésekről, köztük a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról.

A külföldi események közül kiemelkedik a kínai inflációról és ipari termelésről, az eurozóna külkereskedelem májusi alakulásáról és a lengyel ipari dinamikáról szóló jelentés, a tengerentúlon pedig a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek száma, illetve egy lakáspiaci index adhat irányt a kereskedésnek.

Stabil pesti piacok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 67,53 pontos, 0,42 százalékos csökkenéssel, 15 873,37 ponton zárt csütörtökön.

Stabilan tartotta magát a forint a bankközi piacon csütörtökön, a várt 273-274 forint körüli euróárfolyam-tartományban mozgott.

Emelkedéssel, közel napi csúcson zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei csütörtökön.

Csökkenő reálbérek, túljegyzett eurókötvény

Idén január és május között éves szinten 2,1 százalékkal csökkent Magyarországon a keresetek reáltértéke: a versenyszférában 0,3 százalékos emelkedést, a költségvetési szférában 7,8 százalékos csökkenést jegyzett fel a KSH.

Egymilliárd euróban határozták meg a készülő ötéves magyar eurokötvény-kibocsátás névértékét, a csütörtök délután lezárult jegyzés során a kibocsátást 1,75 milliárd euróig jegyezték túl.

Egyre több ország jelenik meg a globális gabonapiacon, így Magyarországnak szinte csak a minőségi kategóriában lehet keresnivalója. A "Pannon búza"-védjegy idén nyáron el is nyerte az európai oltalmat, de ez önmagában nem elég a sikerhez.

Csökkent az arany ára csütörtökön New Yorkban a befektetők nyereségrealizálására a szerdai 16 dollárt meghaladó drágulás után.

Bírság az APEH-nek

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2 millió forintra bírságolta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH), mert az adóhatóság az általa telefonos ügyfélközpont létesítésére kiírt közbeszerzés során kizárt két, közösen induló céget a hirdetmény nélkül indult tárgyalásos eljárásból.

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy Magyarország 111,5 millió euró támogatást nyújtson a Daimler kecskeméti autógyárának létesítéséhez.

Nyolcmillió darab, egyenként 100 forint névértékű "A" sorozatú törzsrészvényt vezetett be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) az FHB Jelzálogbank Nyrt. - közölte az FHB.

Növekedésnek indult a JPMorgan Chase profitja, 2007 óta először: Amerika második legnagyobb bankja felülmúlta a legbátrabb elemzői várakozásokat is, miután a befektetési ágazat rekordot döntött.