Vágólapra másolva!
A Világbank 9-ről 15 százalékra módosította az ukrán GDP idei csökkenésére vonatkozó becslését - közölte Ruszlan Piontkivszkij, a Világbank ukrajnai képviseletének vezető közgazdásza csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

2010-re a Világbank némi javulással, egyszázalékos GDP-növekedéssel számol. A nemzetközi pénzintézet egyben csökkentette korábbi inflációs becslését, így idén a korábbi 16,4 százalék helyett várhatóan csak 13,4 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak Ukrajnában.

Az idei év első negyedévében a GDP 20,3 százalékkal esett vissza - emlékeztet közleményében a Világbank. Míg 2000 óta a hazai össztermék évente mintegy 7 százalékot nőtt, 2008 negyedik negyedévében 8 százalékot esett vissza, 2,1 százalékra csökkentve az éves GDP-növekedés mértékét.

Az állami szektorban a legrosszabb a helyzet - közölte Ruszlan Piontkivszkij. Hozzátette: a GDP-csökkenés a bevételek zsugorodásához vezetett, a kiadásokat azonban nem módosították, növelve így a költségvetési hiányt. A 46 millió lakosú volt szovjet köztársaság egyike a gazdasági világválság által leginkább sújtott országoknak.