Vágólapra másolva!
Washington példáját követheti London is, ugyanis a jelenleg ellenzékben levő angol konzervatívok Barack Obama amerikai elnöknek a bankokra vonatkozó szabályozások szigorítását szorgalmazó tervét alkalmaznák az Egyesült Királyságban is. Ehhez természetesen a konzervatívoknak még kormányra kell kerülniük.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Újra a "nagy testvért" utánozhatja az Egyesült Királyság, ha megvalósulnak David Cameronnak a konzervatívok vezetőjének tervei. Az Egyesült Királyságban a pénzügyi rendszer stabilitásáért felelős felügyeleti jogok a Financial Services Authoritytól (FSA) a Bank of Englandhoz (BoE) kerülnének, ugyanúgy, ahogy az USA-ban is a központi bank szerepét betöltő Federal Reservhez vándorolhatnak ezek a jogok.

"Az Egyesült Államokban a Federal Reservhez fordultak és most itt az ideje, hogy mi a Bank of Englandhez forduljunk. Mély, átfogó reformokra van szükségünk, amik megfelelnek a mostani válság méretének és az angol társadalmat ért megpróbáltatások mértékének" - nyilatkozta Cameron hétfőn Londonban.

A konzervatívok mostani javaslatukkal egy újabb frontot nyitottak a szavazók kegyeiért folytatott harcban, a következő évben esedékes általános választások előtt. Míg ők a pénzügyi szabályozás központosítását támogatják, addig a kormányzó munkáspárt a mostani, hármas felosztásban működő rendszert pártolja - írta meg a Bloomberg.

Több, mint egy évtizede, 1997-ben, született meg a mai szisztéma, aminek kidolgozásában Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök kulcsszerepet vállalt. Ebben a rendszerben a BoE szabja meg a kamatrátát, az FSA végzi a felügyeletet, és a pénzügyminisztérium kezében van az adópolitika.

A konzervatívok szerint ez a rendszer alkalmatlannak bizonyult, ugyanis 2007 óta már 2 300 milliárd dollárnyi befektetésért kellett garanciát vállalnia a pénzügyminisztériumnak, valamint több pénzintézet (például a Royal Bank of Scotland) is állami segítségre szorult. David Cameron pártja szerint csak a Bank of England rendelkezik elég hitellel, ahhoz, hogy visszaállítsa a magánbefektetők bizalmát.

A megerősített központi bank figyelemmel kísérhetné a pénzügyi rendszer helyes működését, befolyásolhatná a bankok kötelező fedezetének mértékét és szabályozhatná konkrét hitelezők tevékenységét is. A terv megvalósulására mutatkozik reális esély, ugyanis a konzervatívok már egy éve vezetik a közvélemény-kutatásokat a munkáspárt előtt, és ez valószínűleg nem is fog változni.