Csökkent a gyógyszeróriás nyeresége

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb gyógyszergyára, az amerikai Merck & Co. kedden 1,59 milliárd dolláros, részvényenként 74 centes adózott eredményt jelentett a második negyedévről, koleszterinellenes szereinek kisebb forgalma és az erős dollár miatt 10 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 1,77 milliárd dollárnál, részvényenként 82 centnél.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Egyszeri tételek nélkül 83 cent volt az eredmény részvényenként, meghaladva az elemzői előrejelzések 77 centes átlagát.

Az eredményt segítette az adminisztrációs kiadások és a piaci munka költségének 10 százalékos csökkentése és az előnyös adófizetési megállapodás is a hatóságokkal: a 20,4 százalékos tényleges adóarány 5 százalékponttal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A bevétel 3 százalékkal 5,9 milliárd dollárra csökkent, a dollár második negyedévi erősödése nélkül 3 százalékkal nőtt volna, közölték a kedden kiadott beszámolóban a cégnél.

Az első negyedévben az adózott eredmény 1,425 milliárd dollár volt, 57 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 3,303 milliárdnál. A forgalom 8 százalékkal 5,4 milliárd dollárra fogyatkozott.

Tavaly az új hatóanyagok kutatásában-fejlesztésében erős Merck & Co. adózott eredménye 7,808 milliárd dollár volt, több mint kétszerese a 2007-es 3,275 milliárdnak. A 2007-es évet 4,85 milliárd dolláros kártérítés terhelte, peren kívüli megállapodásban a cég Vioxx nevű, gyulladás- és fájdalomcsillapító készítményének mellékhatásai miatt. A szert már korábban visszavonták a piacról. Tavaly a Merck & Co. bevétele 1 százalékkal 23,9 milliárd dollárra csökkent, miután előzőleg, 2007-ben 7 százalékkal fogyatkozott.

Idén márciusban bejelentették, hogy Merck néven egyesül az amerikai Merck & Co. és a Schering-Plough Corp. gyógyszercég. A 41,1 milliárd dolláros, készpénzes és részvénycserés ügylettől a Mercknél évi 3,5 milliárd dolláros megtakarítást várnak 2011-től. Az egyesülés zárását még idénre tervezik.

A világgazdasági válság a viszonylag válságtűrő gyógyszerágazatban is konszolidációt ösztönöz: előzőleg a Pfizer jelentette be, hogy 68 milliárd dollárért megveszi a Wyeth gyógyszercéget.

Az amerikai Merck 1891-ben alakult a német Merck KGaA gyógyszergyár leányvállalataként. Az első világháború idején, 1917-ben elkobozták más amerikai német javakkal együtt, és önálló cégként újjáalakították.