Vágólapra másolva!
A lengyel kormány 36,7 milliárd zlotys (2343 milliárd forint) privatizációs programot hirdetett szerdán, elemzők szerint utolsó tartalékait éli fel, az államadósság növekedését enyhítendő.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A 2010 végéig befolyni remélt összegért a KGHM rézbánya és rézkohó, négy körzeti energiacég és vegyipari vállalatok állami részvényeit kínálják, és olyan kis, maradék részesedéseket is el akarnak adni, amelyek korábbi nagy privatizációk után maradtak állami kézben, például a France Télécomhoz tartozó TPSA távközlési vállalatból, vagy az UniCredithez tartozó Pekao bankból.

A lengyel kormány költségvetési megszorítások, adóemelés szükségével szembesül a gazdasági válság miatt, és ezért minden módon megpróbál pótbevételeket szerezni, így egyebek közt a Lengyel Nemzeti Bank idei profitjára is rá akarja tenni a kezét. A központi bank tartalékolási kötelezettségét hangsúlyozva igyekszik ellenállni.

A lengyel kormány az idei költségvetési hiánycélt már majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket, és a pénzügyminiszter múlt héten erősen hangoztatta, hogy jövőre már mindenképp csökkenteni kell a hiányt.

A kormány a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, mind távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól.