Kilencezer pont fölött zárt a Dow

Vágólapra másolva!
Több mint két százalékkal erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei, a DJIA mutatója a lélektaninak számító 9000 pont fölött zárt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2,1 százalék (188,03 pont) emelkedéssel 9069,29 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2,5 százalékkal (47,22 ponttal) 1973,60 pontra nőtt.

Kezdetben a kedvező negyedéves vállalati hírek hajtották fel a tőzsdemutatókat, amelyek tovább erősödtek arra a bejelentésre, hogy júniusban nőtt a használt lakások eladása az Egyesült Államokban. Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban nőtt a használtlakás-eladás, amire 2004 óta nem volt példa.

A havi adatra drágultak az építőipari cégek részvényei. Az egyik kereskedő azt mondta, hogy a most megjelent számos kedvező negyedéves vállalati hír alapján semmi sem indokolja az eladást.

Csütörtökön a Nasdaq mutatója már a 12. egymást követő napon zárt emelkedéssel. Ilyen hosszú növekedési periódust 1996 óta nem jegyeztek fel. A DJIA mutatója január óta először lépte át a 9000 ezer pontos határt.

A vállalati hírek közül kiemelkedik például, hogy a 3M feldolgozóipari cég a vártnál jobb negyedéves eredményt közölt, miközben feljavította idei bevétel-előrejelzését.

Az AT&T nyereségcsökkenése kisebb volt a vártnál, mivel az Apple növekvő iPhone-eladásai hatására bővült a cég mobiltelefon-előfizetőinek a száma.

Ugyancsak drágult az eBay - a világ vezető internetes aukciós házának - árfolyama, mert bár csökkent a negyedéves nyeresége és eladása tavalyhoz képest, de a vártnál kevésbé. A cég ezen kívül a szakértői várakozásoknál kedvezőbb folyó negyedévi bevétel-előrejelzést tett közzé.

Gyengült ugyanakkor a Dow-tag McDonald's részvényára, mert a gyorsétterem-lánc kisebb negyedéves profitról és a vártnál alacsonyabb eladásról számolt be.