Ismét kiábrándító GDP adatok Nagy-Britanniából

Vágólapra másolva!
A korábbinál jóval kisebb mértékben, de így is a várt ütem több mint kétszeresével csökkent a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben, éves összehasonlításban pedig akkora volt a visszaesés, amilyenre a negyedéves kimutatások közzétételének fél évszázados történetében nem akad példa.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Nagy-Britannia hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal csökkent a második negyedévben az első negyedéviről, jelentették a brit statisztikai hivatalban pénteken első becslésként. Az első negyedben 2,4 százalékos volt a visszaesés. Az eredményt főleg az üzleti és a pénzügyi szolgáltatások rontották: ezek teljesítménye 0,7 százalékkal csökkent az első negyedévhez viszonyítva.

A tavalyi második negyedévitől 5,6 százalékkal maradt el a brit GDP, miután az első negyedévben 4,9 százalékos volt az éves visszaesés. A második negyedben a GDP javát adó szolgáltatások 3,8 százalékkal teljesítettek kevesebbet, mint egy évvel azelőtt: ez is rekord a statisztikai történetében.

A londoni elemzői közösség előzetesen 0,3 százalékos negyedéves és 5,2 százalékos éves visszaesésre számított. A éves összehasonlítású GDP-csökkenés 1955 - a negyedéves növekedési adatok közlésének kezdete - óta a legnagyobb volt.

A brit gazdaság teljesítménye a kimutatás szerint immár öt negyedévben csökkent egymás után, és a GDP-érték ebben az időszakban összesen 5,7 százalékkal zuhant. A brit kormány 3,5 százalékos, független elemzők 4 százaléknál nagyobb idei egész évi brit GDP-mínuszt jósolnak.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző és előrejelző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi prognózisában például az idén 4,1 százalékos GDP-visszaesést valószínűsített a brit gazdaságban, és utána is csak nagyon lassú kilábalást vár: 2010-ben 0,6 százalékos, 2011-ben 0,9 százalékos, 2012-ben 1,2 százalékos, és még 2013-ban is csak másfél százalékos növekedéssel számol.

A CEBR a második negyedévi előzetes GDP-adatok pénteki ismertetése után kiadott gyorselemzésében azt írta, hogy az idei pénzügyi év költségvetésébe foglalt kormányzati előrejelzések teljesülése most már "lehetetlennek tűnik".

Ahhoz például, hogy a gazdaság idei teljesítménye "csak" a kormány által valószínűsített 3,25-3,75 százalék közötti mértékben csökkenjen, a cég szerint a második félévben meglehetősen meredek - mindkét hátralévő negyedévben egyaránt másfél százalék körüli - növekedésre lenne szükség.

A CEBR szerint a vártnál gyengébb növekedés miatt a költségvetésbe beállítottnál is nagyobb lesz a kormány nettó hitelfelvételi igénye, vagyis az államháztartási deficit, pedig az a hivatalos előirányzat alapján is rekordnak ígérkezik.

A 2009-2010-es brit pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos nettó állami hiteligénnyel számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan a modern brit gazdaságtörténetben, és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoporton belül is egyedülállóan magas.

A Standard & Poor's hitelminősítő május végén, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.