Vágólapra másolva!
A Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter és az MDF képviselője az Európai Parlamentben, ismételten hangoztatta, hogy Magyarország esetében nem elég a válságkezelés és kiigazítás, hanem komoly szerkezeti reformokra van szükség. Bokros a hazai témák mellett a világgazdaság általános helyzetéről is nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A fejlődő országok felértékelődésre és az Egyesült Államok valamint Európa geostratégiai helyzetének romlására hívta fel a figyelmet Bokros Lajos, mint a válság egyik legfontosabb nemzetközi hatása. Úgy látja, hogy ahogyan a belföldi piacokon, úgy a nemzetközi szintéren is megfordult a nyertesek-vesztesek eddigi kedvező aránya, és most a kevés jól teljesítő szereplő (például Kína, India) profitál igazán.

Európa kapcsán történelmi kihívásnak nevezte a mostani helyzetet, ahol a kontinensnek kitörési pontokat kell keresnie, nehogy lemaradjon a világ többi részéhez képest. Ehhez az innováció lehet a kulcs, de szükség van szemlélt váltásra is, hogy az emberek kevésbé támaszkodjanak az államra.

Az utóbbi fokozottan érvényes Magyarországra, ahol csökkenti kell az állam szerepét és erősíteni a piacot. Különösen zavaró a GDP 50 százalékára rúgó állami jövedelemelosztás, ami mellett nem lehetséges a gazdasági növekedés.

Fontos, hogy a kiadásai oldalakon a csökkenés tartós legyen, a megmaradó közjavak minőség viszont javuljon, de ehhez reformok és átalakítások is kellenek. Most annyiban megfelelő a helyzet, hogy az emberek is érzik, hogy változtatni kell valamit.