Vágólapra másolva!
A svéd Ericsson tette a legjobb ajánlatot és nyerte meg azt az árverést, amin a januárban csődbe jutott kanadai Nortel Networks legfejlettebb vezeték nélküli mobilszolgáltatásait árulták. Az Ericsson 1,13 milliárd dollárt fizetett a Nortel papírjaiért.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A létrejött egyezséget a hétvége alatt mindkét cég közleményben erősítette meg. Az Ericsson evvel az üzlettel olyan technológiákhoz és szabványokhoz jutott, amiket a telekommunikációs cégek a mobilhálózatok következő generációjánál akarnak már felhasználni. A megszerzett részek magukban foglalják a Nortel "CDMA" üzletági érdekeltségeit is.

"Ez egy szomorú történet a Nortelnek és egy boldog történet az Ericssonnak. A versenyzés helyett az Ericsson egyszerűen győzött a felvásárlással" - írta Jeff Kagan telekommunikációs elemző a Reutersnak. Véleménye szerint evvel a lépéssel az Ericsson jelentősen növelni fogja amerikai piacát, valamint az új technológiák teljes működésbe állítása után, szélessávú internetes szolgáltatásokat tud majd biztosítani a mobilosoknak is.

Mindezek mellett az Ericsson ajánlata egyértelművé tette, hogy a Nortelt feldarabolják és nem kerül sor átszervezésre és újjáalakításra a csődeljárás után. Richard Lowe a Nortel egyik igazgatója szerint jelenleg ez a helyes megoldás. "A részvényesek számára a legjobb megoldás most egy rendezett felosztása a cégnek."

Az Ericsson mellett természetesen más vállalatok is pályáztak a mostani pakettra. Versenyben volt még a Nokia Siemens, a MatlinPatterson befektetői csoport, és a Research in Motion (RIM) technologóia cég is, de az ő ajánlataik kedvezőtlenebbnek bizonyultak.

A Nortel fénykorában Kanada egyik csúcsvállalatának számított, de a gazdasági válság hatására papírjai elértéktelenedtek, az átalakítási és létszámcsökkentési kísérletek pedig nem jártak eredménnyel. Az Ericssonnal kötött ügyletet még jóvá kell hagynia a kanadai és az amerikai bíróságnak is, de addig is a Nortel fennmaradó részeinek aukciója folytatódni fog.