Vágólapra másolva!
Idén júniusban éves szinten a legalacsonyabb ütemben növekedett az euróövezetbeli háztartások és vállalatok hitelfelvétele az erre vonatkozó adatok mérésének kezdete óta - közölte hétfőn az Európai Központi Bank (EKB).
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az euróövezet központi bankjának adatai szerint júniusban éves szinten 1,5 százalékra esett vissza a hitelfelvétel növekedése a májusi 1,8 százalékról. A júniusi volt a legkisebb bővülés a mérések 1992-es kezdete óta. A Reuters által megkérdezett közgazdászok júniusra 1,6 százalékos éves szintű növekedést vártak.

Az EKB statisztikája szerint az euróövezetbeli pénzellátás (M3) tizenkét havi növekedésének üteme júniusban 3,5 százalékra lassult a májusi 3,7 százalékról. A csökkenés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az M3-nál szűkebb kategóriát jelentő M1 pénzkészleti mutató tizenkét havi növekedése júniusban 9,3 százalékra nőtt a májusi 7,9 százalékról. A júniusi volt a leggyorsabb növekedés 2006 májusa óta, s annak újabb jele lehet, hogy a gazdasági-pénzügyi válság már túljutott mélypontján.