Új ajánlat érkezett az Opelre a kanadaiaktól

Vágólapra másolva!
A kanadai autóalkatrész-gyártó Magna International ajánlatának javításával folytatódik az Opel története. A kínaiak kiszállásával kétesélyessé vált versenyfutásban a kanadaiakon kívül a belga RHJ International szerepel még.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Német kormányközeli források szerint a Magna kedvezőbb ajánlattal állt elő, mivel növelte az Opel fejlesztésére ígért tőke mennyiségét. "A Magna már 350 millió eurót ajánl a saját tőkéjéből jelenleg" - mondta az adásvételi tárgyalásokban járatos forrás a Reuters szerint. "Ezenkívül még 150 millió euró értékű átváltható kötvény kibocsátása is szerepel az ajánlatban."

Korábban a Magna csupán 100 millió eurót fektetett volna a General Motors-tól megvásárolandó Opelbe, azt is két 50 milliós részletben. Valamint erre jött volna még 400 millió eurós kötvénykibocsátás a források növelésére.

A német kormány kritikával illette a három ajánlattevő (Magna, RHJ és a kínai BAIC) sajáttőke-terveit, túl alacsonyra értékelve azokat. Feltehetőleg ez sarkallta a kanadaiakat az ajánlatuk megváltoztatására. A német kormány már korábban kifejezte véleményét, miszerint a legkedvezőbbnek a Magna ajánlatát tekinti, bár a belgák is tárgyalásban maradtak.

Az Opel-gyárakat jelenleg az úgynevezett Opel Trust birtokolja 65 százalékban, 35 százalékban a GM-é maradt. A cég vezetésében két amerikai és két német képviselő ül. A két németből egy a kormány, egy az Opel-gyáraknak helyet adó tartományok megbízásából tevékenykedik.

A hírek szerint a Magna és az orosz Sberbank által létrehozott konzorcium a termelés növelésére törekszik, a felvevőpiacot pedig Oroszországban növelnék első sorban. A másik versenytárs, a belga RHJ a termelés gazdaságossá tétele után visszajuttatná az Opelt a GM-nek. Ez viszont komoly leépítésekkel járna, ami a német kormány és a tartományok érdekével ellentétes, mivel a munkanélküliségi helyzetet rontaná.