Vágólapra másolva!
Az elemzők az elmúlt hónapban emelték a S&P-500 cégeinek jövő évi nyereségére vonatkozó előrejelzéseiket, márpedig ilyenre utoljára 2007 áprilisában, a válság kitörése előtt volt példa. A napokban megjelent, többségében pozitív hangulatú, második negyedéves céges jelentések szintén a válságból való kilábalás első jelének tekinthetők.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A válság végének közeledtét jelezheti, hogy a részvényelemzők megkezdték a céges profitokra vonatkozó előrejelzéseik emelését, márpedig ilyenre 2007 áprilisa óta nem volt példa - szerepelt a Napi Gazdaságban.

Júniusban az elemzők már több Wall Street-i társaság esetében emelték nyereségvárakozásaikat, mint ahány esetében csökkentették, így az S&P-500 cégeinél a 2010-es összesített részvényenkénti profitprognózis 72,5 dollárról 74,5 dollárra emelkedett.

Ez évre az elemzők 59,8 dolláros részvényenkénti átlagos nyereséget jósolnak, azaz ha számításaik beválnak, jövőre 25 százalékos eredményjavulásról számolhatnak majd be a legnagyobb amerikai vállalatok.

A várakozások emelése jó hatást gyakorol a részvények árazására. A pozitív kilátásoknak köszönhetően ugyanis a Wall Street-i papírokért már csak a jövő évre várt nyereség 13,1-szeresét kell kifizetni, márpedig ez 25 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt öt évtizedben jellemző 16,54-es átlag.

A profit-előrejelzéseket a gyorsjelentési szezon kezdete óta emelik pánikszerűen az elemzők, a beszámolókban ugyanis rendre a vártnál magasabb nyereségadatok szerepelnek. Az eddig jelentő cégek 75 százaléka az elemzői konszenzusnál jobb eredményről számolt be, megdöntve ezzel az eddigi 72,3 százalékos rekordot.