Vágólapra másolva!
Az elbocsátásokat is magában foglaló hatékonyságnövelő intézkedéseket harangozott be a Shell új vezére, miután kiderült, hogy a cég negyedéves profitja 70 százalékka zuhant 2008-hoz képest.
Vágólapra másolva!

Az év második negyedében 2,3 milliárd dollárt tett ki a Royal Dutch Shell olajvállalat adózott nyeresége. Az összeg 70 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban - írta internetes oldalán a BBC.

A cég az olajárak esésével magyarázza a jelenséget, akárcsak a konkurens BP, amely két nappal korábban 53 százalékos profitcsökkenést jelzett az említett időszakról.

Tavaly nyáron 147 dolláros rekord magasságban volt egy hordó olaj ára, ma - a gazdasági válság nyomán bekövetkező keresletcsökkenés miatt - csak 63 dollár körül van, de nemrég volt 30 is.

A Financial Times beszámolója szerint a Shell vezetését e hónap elején átvevő Peter Voser az eredményeket kommentálva azt mondta, a körülmények még jó ideig bizonyosan nehezek lesznek, ezért a vállalatnak alkalmazkodnia kell, további átalakításokra van szükség.

Voser nem titkolta, hogy a hatékonyság növelésének valószínűleg az újabb létszámcsökkentés is eszköze lesz. Korábban kidolgozott válságkezelő programjának része volt a vezető állások számának 20 százalékos csökkentése.

A BBC által megkérdezett egyik olajpiaci elemző ugyanakkor megjegyezte, a most nyilvánosságra hozott adatok közül nem a profit, hanem a kitermelés csökkenése keltett csalódást. A 6 százalékos visszaesés valószínűleg külső körülményekre, így az olajkitermelő létesítmények elleni nigériai támadásokra vezethető vissza.